Най-опасните вулкани в света

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вулканите винаги са впечатлявали със своето величие, както и с опасността, която носят за човечеството, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Ето и кои са 5-те най-опасни активни вулкани в света: Котопакси Котопакси се намира в централната част на планинската верига Кордилери в централен Еквадор. Той е един от най-високите вулкани в света, достигащ 5897 метра. Котопакси е един от най-активните вулкани на Земята, като е изригнал над 50 пъти от 16-ти век до днес. Последното му изригване е през 1904 г., макар че през 2005 г. също е имал опити. Тъй като вулканът е близо до силно населен район, изригването му би довело да същинско опустошение.

Попокатепетъл Попокатепетъл е вторият най-висок вулкан в Северна Америка, разположен само на 70 километра югоизточно от Мексико Сити. През 1994 г. от вулкана излиза гъст дим, който кара околните градове да се евакуират. През 2000 г. е регистрирано едно от най-мощните изригвания на вулкана до момента. Учените прогнозират, че в крайна сметка ще има много по-силно изригване, но все още не зная кога.

Везувий Везувай е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Известен е с големите си изригвания, едно от които унищожава град Помпей през 79 г. сл. Хр. Само за няколко века е имал 8 големи изригвания, последното, от които е през 1944 г. Тъй като Везувий е близо до много населени райони на Италия, като град Неапол, италианското правителство прави всичко възможно, за да се подготви за бъдещи изригвания.

Майон Mайон е най-известният от активните вулкани, намиращ се на остров Лусон във Филипините. Известен е със формата си на почти перфектен конус. Вулканът изригва често, като най-големи щети нанася през 1814 г., когато убива повече от 1200 души. Последно Майон изригва през януари 2018 г., което води до евакуация на повече от 56000 души.

Планината Мерапи Планината Мерапи или „планина на огъня“ е един от най-активните вулкани в Индонезия, който изригва от векове. Той се намира близо до центъра на остров Ява. Най-големият риск при този вулкан е пирокластичният поток, който при изригването си от 1994 г. убива 64 души. В края на 2010 г. има няколко изригвания с пирокластични потоци, които отнемат живота на много хора, а десетки хиляди са евакуирани.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Даниел Крейг вече има звезда на булевард "Холивуд" (СНИМКИ)

Даниел Крейг получи звезда на Алеята на славата. Той е четвъртият актьор, играл Джеймс Бонд, който ще бъде награден. Британецът, който за последен път влезе в ролята, е най-дълго игралият агент 007 – пет пъти. Звездата на Крейг се намира до тази на друг знаков актьор, изиграл Бонд – сър […]