Най-острият отговор на Русия на западните санкции

NetNews

Прекратяването на доставките на газ за България и Полша беше „най-острият отговор“ на Русия на западните санкции“, пише в своя статия в Huanqiu Shibao Лин Бокиян, декан на Китайския институт за изследване на енергийната политика. Авторът припомни, че Русия е спряла доставките на газ за България и Полша от 27 април. Това означава, че изискването на Москва да плаща за газ в рубли „започна да влиза в сила и към днешна дата се счита за нейния „най-остър отговор“ на западните санкции“, пише Лин.

Експертът отбеляза, че украинската криза увеличи нестабилността на световния пазар на петрол и газ, който преди това пострада от пандемията COVID-19. Промените в структурата на енергийните доставки настъпиха на фона на факта, че в настоящата ситуация Москва започна да търси нови канали за продажба на нефт и газ, а Европа – за алтернативни доставчици.

Според Лин е възможно да се замени руските енергийни ресурси чрез увеличаване на вноса от Катар и САЩ. Тези страни обаче нямат изградена инфраструктура за транспортиране на нефт и газ с европейските страни, уточнява Лин.

Поради липсата на инфраструктура и ограничен капацитет САЩ няма да могат да решат проблема с недостига на енергия в ЕС в близко бъдеще. Освен това американската страна няма достатъчно кораби за транспортиране на втечнен природен газ (ВПГ), пише Лин.

През следващите няколко години нереализираното инфраструктурно изграждане ще се превърне в сериозна пречка за търговията с петрол и газ, което ще доведе до бавни транзакции и по-високи транзакционни разходи на енергийния пазар. Предвид несъответствието между търсенето и предлагането на нефт и газ и липсата на нормална инфраструктура, през следващите години цените на енергията вероятно ще останат на високо ниво.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Спортът по телевизията на 30 април

Ето, че дойде и последният ден от месец април, а, както подобава за любимите на спорта, трябва да си подредим телевизионната програма за уикенда. Определено има какво да се види днес. 10:50 Moto GP – Трета тренировка за Голямата награда на Испания – MAX Sport 2 11:00 Германски шампионат за […]