Най-после: След дълъг ремонт пуснаха движението по софийската улица „Иван Шишман“

NetNews

След дълъг ремонт централната столична улица „Иван Шишман“ вече е отворена. Преди дни беше пуснато и автомобилното движение. Това разочарова някои от жителите на София, които се надяваха култовата улица да стане пешеходна зона. За това настояваха и някои общински съветници. Това така и не стана, съобщи БНТ.

Два дни преди пускането на автомобилите по улица „Иван Шишман“ хората все още се надяваха тя да остане пешеходна.

Засега по ремонтираната част на улицата не минават много автомобили, защото сигурно все още не са чули, че движението е пуснато. Голяма част от пешеходците продължават да я възприемат като пешеходна.

Един от големите привърженици на идеята улицата да стане изцяло пешеходна зона е общинският съветник Борис Бонев. Той няколко пъти е внасял доклади с тази идея.

„Но за съжаление мое огромно, както и на всички хора, които искат София да се развива напред, а не да стои на едно място, това нещо на този етап не се реализира, защото столична община се страхува да предприеме подобно действие“, каза Бонев.

Основните аргументи „против“ на хората, които живеят в района на „Шишман“ бяха, че ще се превърне във втора „Витошка“ и че няма да има къде да паркират.

Кметът на София обясни, че решението не е окончателно и все още се обмислят варианти, за да са доволни всички. Една от идеята е, ако „Шишман“ се затвори за автомобили, само хората от района да получат пропуски за достъп.

„Може да се намери вариант, както има в много градове в Европа, които имат пешеходни зони. Мислим сериозно и ще обсъдим с всички граждани, би било добре, но трябва да се приеме и най-вече да не затрудняваме хората, които живеят там“, каза Йорданка Фандъкова.

По все още неремонтираната част от улица „Шишман“ трафикът е по-интензивен. Там тротоарите са толкова тесни, че на хората им се налага да слизат на пътното платно, за да се разминат. Статистиката показва, че 85% от преминаващите по улицата са пешеходци.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Политик с остра критика към Зеленски

Основната тенденция през изминалата година беше солидарността на западните държави с „пронацистките“ власти на Украйна, оглавявани от президента Володимир Зеленски, написа в своя профил в социалната мрежа Twitter френският политик Флориан Филипо. „2022 ще бъде годината, в която беше модерно да се подкрепя безусловно режим, който прославя нацистите и е […]