„Най-трудната зима отмина“. Украйна отново ще изнася електроенергия

NetNews

Украйна е в състояние отново да изнася електроенергия за първи път от шест месеца, тъй като енергийната ѝ инфраструктура се възстановява след месеци на постоянни руски атаки, съобщи Би Би Си.

През октомври миналата година Русия започна продължителна и целенасочена атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Това доведе до прекъсвания на електрозахранването и планирани прекъсвания на тока, които оставиха много населени места в тъмнина през зимата.

Украйна беше принудена да спре износа на електроенергия, но сега отново ще може да продава излишната си енергия. Министърът на енергетиката Герман Халушченко подписа заповед, с която разрешава износа, въпреки че местните потребители остават приоритет.

Той заяви, че системата е произвеждала допълнителни мощности в продължение на почти два месеца и че украинците не са били изправени пред ограничения.

„Най-трудната зима отмина“, каза Халушченко. – „Следващата стъпка е да започнем да изнасяме електроенергия, което ще ни позволи да привлечем допълнителни финансови ресурси за необходимото възстановяване на разрушената и повредена енергийна инфраструктура“.

Той също така похвали „титаничната работа“ на инженерите и международните партньори за възстановяване на системата.

Миналия месец жители на Украйна разказаха пред британската медия, че доставките на електроенергия стават все по-надеждни – най-накрая уличното осветление е започнало отново да работи.

Въпреки това операторът на електропреносната мрежа на страната – „Укренерго“, предупреди, че Украйна не може да разчита, че руските атаки ще спрат. В събота „Укренерго“ съобщи, че досега по време на войната Русия е изстреляла повече от 1200 ракети и дронове по енергийните ѝ съоръжения. Компанията определи нападението като най-големия опит за унищожаване на енергийната система на европейска държава.

В градовете в Украйна тази зима граждани трябваше да използват така наречените „центрове за устойчивост“, за да се стоплят и да си заредят телефоните.

Откакто Русия започна да атакува енергийната инфраструктура, всички украински топло- и водноелектрически централи са повредени. Киев също така загуби контрола над най-голямата атомна електроцентрала в Европа – АЕЦ „Запорожие“, която е в руски ръце.

През юни 2022 г. Украйна беше заявила, че се надява до края на годината да получи 1,5 млрд. евро от износ на електроенергия за ЕС – основният ѝ пазар за износ на енергия от началото на войната.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

10 забравени български женски имена

Време е да си припомним старинните български имена на жени Името ни служи през целия ни живот и е едно от главните неща, с които ни помнят. Има имена, които правят по-голямо впечатление от други и носят по-силен заряд със своето уникално съчетание от букви и скрит смисъл. Днес ще […]