Напрежение в Егейско море: Гръцки изтребители са попречили на турски проучвателен кораб!

NetNews

Гръцки изтребители са обезпокоили турски кораб, извършващ "технически и научни проучвания" в международни води в северната част на Егейско море, предаде Анадолската агенция.

Според източници от турското министерство на отбраната четири изтребителя Ф-16 са обезпокоили кораба "Чешме", като един от самолетите, които са летели на 1000 метра надморска височина, е пуснал "лъжлива цел" на две морски мили от турския кораб. Инцидентът е станал западно от гръцкия остров Лимнос, предава БТА.

Корабът "Чешме" извършва научни и технически проучвания в района, които е планирано да продължат до 2 март.

"За съжаление става дума за един от честите случаи на обезпокояване от нашите гръцки съседи", заяви от своя страна пред журналисти турският министър на отбраната Хулуси Акар. Той добави, че е бил "даден необходимият отговор в рамките на правилата".

Акар посочи, че корабът е извършвал в района хидрографска дейност, научна, техническа работа, свързана със земетресения. Той посочи, че подобно обезпокояване не съответства на добросъседските отношения, като добави, че турската страна винаги е била привърженик на диалога, добросъседските отношения и спазването на международното право.

Нашата позиция, решение и усилията, които ще предприемем по този въпрос, са ясни. Нека никой не се съмнява, добави Акар.

В Атина гръцкото министерство на отбраната опроверга подобно "обезпокояване" на турския кораб от гръцки изтребители, съобщи АФП.

Никакъв гръцки изтребител не се е приближавал до турския кораб "Чешме", заяви гръцкото министерство.

Според него гръцките ВВС провеждат днес учение, но то се осъществява "далеч" от зоната, в която действа турският кораб.

Турция и Гърция подновиха в края на януари проучвателни разговори, прекъснати преди пет години, след месеци на напрежения между двете страни членки на НАТО, отбелязва АФП.

Пренебрегвайки предупрежденията на Европа, Анкара организира през последните месеци няколко мисии за проучвания за газ в гръцки води, предизвиквайки дипломатическа криза, невиждана по мащаб от 1996 г., когато двете страни бяха на ръба на война, посочва АФП.

Въпреки подновяването на диалога, спорните въпроси и недоверието между двете съседни страни остават.

Анкара издаде миналата седмица навигационно предупреждение /т.нар. НАВТЕКС/ за мисията на турския кораб, предизвиквайки протест от страна на Атина, която вижда в това потенициален "източник на напрежение".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Симеон Дянков: Правителството изглежда изморено

Бившият финансов министър Симеон Дянков смята, че средствата, отпуснати от правителството за стабилизиране на икономиката на България в кризата, не са достатъчни. "Трябваше да се отвори кесията с пари за директни мерки за малкия и средния бизнес. Трябва колкото се може повече работни места да запазим, а дори и да […]