Напрежение! Иран успя да обогати уран до 63%

NetNews

Иран е успял да обогати уран до чистота 63 процента в съоръжението си в Натанз, обяви Международната агенция за атомна енергия.

Това е станало още миналия месец в отговор на експлозията в Натанз, за която властите в Техеран обвиняват Израел и е сериозна пречка пред усилията на Съединените щати и Евросъюза за съживяване на споразумението за иранската ядрена програма, което беше денонсирано преди 3 години от бившия американски президент Доналд Тръмп.

Споразумението от 2015-а гласи, че Иран трябва да обоготява уран най-много до 3,67 на сто – достатъчно, за да произвежда гориво за атомна електроцентрала. За производство на ядрено оръжие е необходим обогатен до 90 процента уран.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Слагат Николай Цонев за началник кабинета на премиера Стефан Янев

Бившият военен министър Николай Цонев, който се очакваше да стане и настоящ в служебния кабинет, вероятно ще бъде назначен за началник кабинета на премиера Стефан Янев. Николай Георгиев Цонев е офицер от Българската армия, предприемач, политик, лидер на политическа партия „Нова алтернатива“ и бивш министър на отбраната през периода 2008 […]