Нараства броят на свободните болнични легла в София

NetNews

В последната седмица вече имаме макар и малък спад в броя на хоспитализираните, от две седмици вече свободните легла в болниците са доста. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова в интервю за „Годината“ по Дарик радио. „Прогнозите ги правихме в съвсем друга ситуация. Трябваше да бъде метрото и то всъщност е, защото пуснахме третата линия през 2020 година. Но безспорно думата на 2020 година е COVID -19“, каза тя.

„За съжаление всички сме в тази ситуация, която обаче ни показа нещо много важно, което бяхме забравили – че трябва да сме заедно. Мисля, че нуждата от изолация, ни показа, че никой сам не може да се справи. Много сме зависими един от друг. Надявам се да го запомним този урок, макар да го получаваме по много труден начин“, каза още Фандъкова.

„Най-важното за нас беше и остава да се запаси здравето и живота на хората. Броят на хоспитализираните през месец октомври седмичният ръст се движеше плавно нагоре. То през месец ноември скочи с пъти. Благодарим на всички медици, на лекарите, на хората, които денонощно се грижат и които в края на краищата успяха да се справят така, че да увеличат местата и то многократно в болниците“, добави още тя.

„Това, което направихме ние на база на този ръст беше, че София първа обяви по-строги противоепидемични мерки. Ние първи затворихме нощните заведения, предложихме онлайн обучение за учениците в гимназията. Въведохме и краен час за ресторантите и заведенията. Нещо, което безспорно причини много сериозни проблеми на този бизнес“, допълни Фандъкова.

„Общинският щаб въведе на COVID-кабинети в ДКЦ-тата, за да можем да намалим натиска към болниците. Те изиграха и продължават да играят своята роля, защото в последната седмица вече имаме макар и малък спад в броя на хоспитализираните. От две седмици вече свободните легла в болниците са доста“, съобщи тя.

Тя подчерта, че не трябва да се отпускаме и да продължим да спазваме мерките. Фандъкова каза, че според нея думата на 2021 ще бъде „ваксина“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отиде си легендарен преподавател от ВТУ

Почина акад. проф. д.ф.н. Иван Радев. Скръбната вест бе съобщена от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. "Академичната общност се разделя с акад. проф. д.ф.н. Иван Радев, учен и преподавател – оставил трайна диря в научните среди и сред множество свои студенти, колеги и приятели от Великотърновския университет „Св. […]