Насилието ни залива всеки ден, защо си мълчим?

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Защо мълчаливо си затваряме очите за насилието, което ни залива всеки ден?

„Ние живеехме в един свят, който беше така построен, че богатството беше разпределено по начин, по който много хора се чувстваха излишни. Една огромна част от човечеството изведнъж, когато дойде Ковид-19, се затвори. Беше лишена от възможността да задоволява и най-елементарните си потребности. Този вирус изостри ситуацията. Винаги, когато се случи критична ситуация, изпъкват най-същностните черти на един човек“, каза психологът Христо Монов в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

7 яну 2022 20:30

17

7 яну 2022 17:00

48

6 яну 2022 14:25

30

„Има семейства в България, които цяла година спестяват, за да идат на почивка в Гърция. И сега, когато и тази възможност им е отнета, те започват  да трупат в себе си желание за друг тип изява“, допълни Монов.

Колегата му Младен Владимиров сподели, че има нужда от реформа за грижата за психичното ни здраве.

„Последната случка, която стана в „Лагера“, показа нещо, което в психологията се нарича „Синдром на лошия самарянин“ – всички ние, натоварени да се грижим за подрастващите, мълчаливо си затваряме очите. Виждаме „Макс и Мориц“, които около нас извършват бели, но понеже не са в нашия двор – ние си казваме: „Аз не бия моята жена, нищо, че някой бие своята в друг апартамент“, подчерта психологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него сме станали толерантни към насилието.

По думите на Монов домашно насилие в някои страни е нараснало в пъти.

„Ние се оказахме неспособни за оня свят, в който живеехме – много контакти, динамика, кариера, пари. Има нужда от промяна в законодателството. И не с ожесточаване на наказанията, а със създаване на такива условия, в които тези, които са жертва, да имат къде да потърсят подкрепа. В последните 2 години имам 8 случая на мъже, които са жертва на домашно насилие“, подчерта Монов.

Вижте видео с целия разговор.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Политолог: Петков още не може да сплоти екипа на МС

„Видяхме онова, което очаквахме да видим – празнични дни. Истинската работа в България започва след Ивановден. Няма какво толкова да се е случило, освен злополучния мораториум и времето, изгубено за решението за „зеления сертификат“, каза журналистът Асен Агов в студиото на Денят ON AIR“. „Не мисля, че сме видели глупости, […]