Наследникът на „Хъбъл“ успешно бе изстрелян в орбита

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Телескопът „Джеймс Уеб“, на стойност 10 милиарда долара напусна Земята с мисията да покаже първите звезди, които осветяват Вселената.

Обсерваторията беше издигната към небето с ракетата „Ариан“ от космодрума „Куру“ във Френска Гвиана.

Очакваше се полетът му до орбита да продължи малко по-малко от половин час, като сигналът, потвърждаващ успешния резултат, трябваше да бъде получен в Кения.

„Уеб“, кръстен на един от архитектите на мисията Аполо до Луната, е наследник на телескопа „Хъбъл“.

Инженери, работещи с космическите агенции на САЩ, Европа и Канада, обаче са построили новата обсерватория, за да бъде 100 пъти по-мощна.

Излитането беше очаквано с нетърпение, но и придружено от доста безпокойство. Хиляди хора по целия свят са работили по проекта през последните 30 години и въпреки че „Ариан+ е много надеждно превозно средство – няма гаранции, когато става въпрос за ракети.

„Уеб“ има изключителна мисия“, каза администраторът на американската космическа агенция Бил Нелсън преди излитането. „Това е ярък пример за това какво можем да постигнем, когато мечтите ни са големи. Винаги сме знаели, че този проект ще бъде рисково начинание. Но, разбира се, когато искате голяма награда, обикновено трябва да поемате голям риск.“

Проектът издържа години на забавяне, включително комбинация от фактори, породени от пандемията и технически предизвикателства. Но най-мощната и сложна космическа обсерватория в света ще отговори на въпроси за нашата слънчева система, ще изучава екзопланетите по нов начин и ще погледне по-дълбоко във Вселената, отколкото някога сме били в състояние.

Европейската космическа агенция уместно го нарече „страхотен коледен подарък“ за международните екипи за изстрелване, както и за цялата космическа наука.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тръмп си постави бустерна доза, обявиха го за предател

Тръмп съобщава, че си е поставил бустерна доза. Снимка: от тв екрана Много от поддръжниците на Доналд Тръмп от QAnon и други привърженици на теориите на конспирацията спряха да го подкрепят и го критикуваха, след като научиха, че си е направил бустерна инжекция, пише Rolling Stone. Тръмп се ваксинира за […]