Настимир Ананиев: В тези условия камионите трябва да бъдат спрени

NetNews

Снеговалежът усложни обстановката по пътищата в страната и отново стана причина за редицата инциденти. Същевременно различни организации по пътна безопасност подписаха етичен кодекс, призоваващ към следенето за по-добри условия на пътя.

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, зимата винаги е изненадвала българските шофьори.

"Като че ли отвикват да карат в зимни условия. Също така няколко месеца покрай епидемията много от шофьорите не упражняват своите умения. Друга причина е, че в тези условия се движат много тежкотоварни превозни средства. Камионите би трябвало да бъдат спрени при такава пътна обстановка", заяви експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев в "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той коментира и проблема с отнемане на книжката при твърде възрастните шофьори.

"Разбирам колко трудно е да вземеш ключовете на някой, който е шофирал 40 години, но понякога е за негово добро. Има обаче друг проблем – издаването на медицински бележки за книжка. Аз съм бил свидетел как такива се подпечатват много бързо. Личните лекари трябва да знаят какви лекарства вземат пациентите им, особено по-възрастните", добави експертът.

Диана Русинова смята, че държавата трябва да създава мерки и правила по този въпрос. Тя изрази мнение и по-отношение на случаите с блъснати пешеходци.

"Нож с две остриета е, че пешеходецът има абсолютно право. Защото колите се управляват от хора, чупят се и стават грешки. Пешеходецът трябва също да е много внимателен", подчерта тя.

Двамата разказаха за изготвения етичен кодекс. По думите им някои от целите му са да се ограничи разпространението на фалшиви новини по темата, както и да се пази достойнството на участвалите в ПТП.

Експертите уточниха, че кодексът не е политически, тъй като "няма лява или дясна политика при безопасността на хората".

"Наша задача е системата да работи, за да има пътна безопасност. Подкрепих кодекса, защото той обединява експертиза, от която могат да черпят местна, изпълнителна власт и всеки, който пожелае. Призовавам общините да проверят дали при тях пътната безопасност се спазва. Трябва да се отделят повече пари за нея", призова Настимир Ананиев

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Прокурори и следователи дариха 2 апарата за плазмафереза на болници в Плевен и Стара Загора

Два апарата за плазмафереза бяха дарени днес ,28.01.2021 г., на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен. Апаратите и нужните за тяхното функциониране консумативи бяха закупени със средства на прокурори, следователи и съдебни служители, събрани в рамките на благотворителната кампания на […]