Настояваме за обществено допитване за дълга, защо ни трябва кредит за осветлението, когато има финансиране от ЕС – Адв. Г. Георгиев от БНД за заема на община Ямбол от 9 млн. лв.

NetNews

„Не сме против тегленето на кредит, но начина, по който е направено предложението и параметрите, които са заложени в този кредит считаме, че не дават яснота, не дават прецизност и не дават ясна икономическа и финансова обосновка на кредита”. Това мнение изказа адвокат Георги Георгиев, общински съветник от Българска нова демокрация на днешната сесия на ОбС. На заседанието бе прието решение общината да поеме дълг в размер на 9 млн. лв. Ето какво още заяви той при обсъждането на точката:

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„На първо място, считаме че поемането на такъв дълг трябва да бъде одобрено от цялата общност, на която сме представители, говора за гражданите на Ямбол. Общественото обсъждане беше съвсем формално, в залата присъстваха повече общински съветници, отколкото граждани. А и тези граждани, което се изказаха, не бяха изобщо позитивно настроени към поемането на дълга. Включително по отношение на параметрите – 15 години с три години гратисен период. Всичкото това формира у нас едно виждане, че на този етап поемането на този дълг е нецелсъобразно и неоправдано.

Във тази връзка е логично да се постави въпроса защо да не се направи допитване, тъй като основната политическа сила в този съвет са представители на „Пряка демокрация”. Пряката демокрация е да се организира обществото да вземе решението. Нищо не пречи в рамките на извънредните парламентарни избори или предстоящите президентски избори да се направи едно допитване или референдум относно това следва ли да поемем общински дълг или не следва, гражданите съгласни ли са или не са съгласни.

Будят недоумение и обектите, които са посочени за финансиране с този общински дълг. Кой определи, че точно тези обекти следва да се финансират, това ли са най-важните обекти, защо гражданите, чрез именно това допитване, да не определят кои обекти да бъдат финансирани, така че да бъдат в полза на всички.

На следващо място, не е оправдано да се направи електронно допитване за Брънековата къща, за да се реши дали да се дадат едни 130 хил. лв., а за такова сериозно нещо какъвто е поемането на общинския дълг, ние да не се допитаме до гражданите и да чуем тяхното мнение.

В Плана за възстановяване и устойчивост, раздел „Зелена България”, са предвидени средства за енергийно ефективни общински системи за външно изкуствено осветление с крайни получатели общините на Република България. Предвидените дейности включват демонтаж на съществуващи осветителни тела, проводници и кабели, доставка и монтаж на нови осветителни тела, съоръжения за доставка и съхранение на ел енергия. Общият размер на помощта е 50 процента от стойността на проекта от ЕС, а другите 50 процента са чрез осигуряване на безлихвен заем. До този момент има вече 84 проекта за първото тримесичие. Защо сега трябва да поемаме дълг от 4 млн. лв. за осветлението, когато това се финансира от ЕС и срокът за изпълнение е до 2024 г.?

Предлагам ОбС да вземе следните решения: Временно спиране на разглеждането на предложението и провеждане на обществено допитване или референдум. Изработване на необходимата документация и създаване на организация за провеждане на общественото допитване и последващо решение за провеждане на допитване или референдум”.

След гласуването на решението, адв. Георгиев взе думата и за отрицателен вот:

„Гласувах против решението за дълга, защото, както казах и в предното изказване, се оказва, че община Ямбол няма да кандидатства по този проект да получим 2 млн. лв. или повече безвъзмездна помощ, за да направим един модерен осветен град. За жалост ние ще вземем кредита, а онова, което можем да вземем от ЕС, трябва да кажем на гражданите, че ще го забравим, защото вече ще е финансирано с кредита. Идва предизборна кампания, на някои колеги отляво и отдясно им предстои да обясняват защо подкрепиха този кредит за нещо, което могат да получат безвъзмездно от ЕС”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Директорът на педиатрията: 2-3% от децата правят усложнения след COVID-19

„Около 2-3 процента от децата правят усложнения след COVID-19. Има едно усложнение, което се казва мултисистемен възпалителен синдром – то е много сериозно и може да засегне всички системи“, обясни директорът на педиатрията д-р Благомир Здравков в предаването „Лице в лице“ по бТВ. По думите му в болница „Пирогов“ е […]