Наталия Киселова: Възможно е ВАС да отмени решението на ЦИК, и самата комисия да направи това

NetNews

„След втория тур ни предстои много сериозен тур за това как се държи ЦИК по отношение на прилагането на Изборния кодекс. Според мен се опитва да не допусне машинно гласуване”. Това заяви в предаването „Събуди се” доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. „Според мен целта се видя частично вчера – в мнозинството си членовете са номинирани от политическите партии, които бяха в основата на изслушването на представител на ДАНС по доклада”, обясни Киселова.

„Не само това решение беше политическо. Има и други решения, които не са предизвикали такъв отзвук в медиите. Въпросът с качеството на членовете на ЦИК е много сериозен”, каза Киселова.

По думите ѝ има възможност машините и за първия тур, и за балотажа да се върнат като част от изборния процес. „Въпросът е къде са машините. Едно е да са в склада в София, друго – в областните администрации”, каза Киселова.

Според нея е възможно и ВАС да отмени решението на ЦИК, и самата комисия да направи това.

„Според мен реалистично е ЦИК до обед да отмени решението си, за да може логистично да бъдат доставени машини до изборните помещения”, обясни тя.

Възможно е и ВАС да вземе такова решение за толкова време.

„Оспорванията по реда на Изборния кодекс е допустимо да бъдат в рамките на часове. Теоретично е възможно. Но не мисля, че ще посмеят днес или утре да кажат – това решение е отменено. Ако отидем в понеделник, то ще е безсмислено. Може да се отрази на втория тур. А ЦИК може да реши да отмени решението си въз основа на постъпилия доклад”, каза Киселова.

Тя очаква, че ако отново минем само на хартия, ще се увеличи процентът на предпочелите да не гласуват, както и процентът на недействителните бюлетини.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

SuperCalina: Една успешна българка в Италия - „България е свят на възможности“

Калина Младенова. Едно българско момиче, образовано и креативно, избрало да живее във Флоренция, но намерило начин да не губи връзката с България, пише obache.bg. Случи се да бъде наш гид в една обиколка в сърцето на Тоскана, макар професията да ѝ е друга, творческа. Общуването с нея се оказа допълнителен […]