Натискът върху столичните болници се увеличава

NetNews

Натискът върху болниците се увеличава, каза пред БНТ директорът на Столичната РЗИ.

Според доктор Данчо Пенчев ситуацията в София е доста тревожна.

"Все още имаме свободни легла, но предвид натиска, който упражняват заболелите, както и пациентите които се карат от Центъра за спешна медицинска помощ самата система е напрегната", каза Пенчев.

50% от леглата в столчините болници са определени за лечение на COVID болни, плановият прием и операциите са спрени. Ситуацията в София се следи денонощно.

"Каквото и да се случи, капацитетът на София е голям и ние очакваме здравната система да издържи", заяви шефът нa Столичната здравна инспекция.

Ако ситуацията се влоши ще бъдат затворени фитнеси, молове и заведения. Обсъжда се възможноиста за връшане на ковид зоните в поликлиниките. При необходимост служители на МВР отново ще помагат на спешния център за транспортиране на ковид пациенти.

Детските градини остават отворени. На училище ще ходят децата от първи до 4-ти клас.

"Има ученици, които се разболяват, но те са основно в средния курс", каза доктор Пенчев.

От утре записаните в електронната платформа ще могат да се имунизират. За целта в София са осигурени ваксини на "Астра Зенека".

"Очакваме в понеделник нова доставка на "Пфайзер". И тогава ще има възможност да се вакснинират хората, които искат иРНК ваксина", каза Данчо Пенчев.

От Нациоиналния телефон 112 отчетоха през първите 9 дни на март спешните обаждания в страната, свързани с коронавирус, са се увеличили с 60%, в сравнение с последните 9 дни на февруари.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Премиерът: Надеждата ще бъде нашето най-мощно оръжие в борбата с омразата

Премиерът Бойко Борисов отбеляза с публикация във Facebook годишнината от спасяването на българските евреи. "10-ти март е датата, на която България оставя ярка следа в световната история. През 1943 г. нашият народ, Българската православна църква и представители на институциите – в лицето на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, дават […]