НАТО има нов главнокомандващ в Европа

NetNews

Генералът от американската армия Кристофър Каволи беше назначен за главнокомандващ силите на НАТО в Европа, съобщи Алиансът, цитиран от AFP, която отбелязва, че това става в обстановка на повишено напрежение във връзка с инвазията на Русия в Украйна.

Назначаването на Каволи беше одобрено от Северноатлантическия съвет. Той ще замени генерал Тод Уолтърс на церемония по предаване на командването, планирана за това лято във Върховното командване на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа близо до белгийския град Монс, уточни организацията.

Каволи е син на американски офицер от италиански произход. Роден е в западногерманския град Вюрцбург, Западна Германия, и израства във военните бази, където служи баща му. Завършил е Принстънския университет и говори руски език. Каволи е на служба от 1987 г. Участвал е във войната в Залива, няколко пъти е бил и в Афганистан. Командва американската армия в Европа от януари 2018 г. до октомври 2020 г., а след това поема командването на американските сили в Европа и Африка, чийто генерален щаб се намира в германски град Висбаден.

Военният шеф на Северноатлантическия пакт винаги е американски офицер, докато Европа излъчва генералния секретар на Алианса – в момента това е норвежецът Йенс Столтенберг, преизбран заради войната в Украйна. Промяната се случва на фона на продължаващата война в Украйна. На 24 февруари руският агресор започна пълномащабна война срещу Украйна, която продължава и до днес. Заради бруталната агресия страни като Швеция и Финландия, които до момента поддържаха неутралитет, може да поискат членство в НАТО, най-могъщият военен съюз в историята, за да гарантират сигурността си.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Опаковат Паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна

Паметникът на съветската армия в столицата ще бъде опакован със знамената на България и Украйна днес. Организаторите призовават „да скрием позорното и натрапчиво присъствие на пропагандния монумент на окупационната червена армия“. Акцията е организирана от гражданската инициатива, която се бори за демонтирането на „МОЧА“ (Монумент на окупационната червена армия – […]