НАТО не вижда риск от ескалация в Косово

NetNews

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви, че НАТО не вижда признаци за какъвто и да е риск от ескалация на ситуацията в северната част на Косово, в други части на Косово или в по-широкия регион, съобщи косовският информационен портал KoSSev, предаде БТА.

В интервю за KoSSev, информационен портал на Северно Косово, той каза, че единственият път напред и за двете страни е диалогът и компромисът и че НАТО напълно подкрепя диалога между Белград и Прищина. Той добави, че Косовските сили за сигурност (КСС) могат да дойдат в Северно Косово само със съгласие и консултация с командващия силите КейФОР и повтори, че КейФОР в Косово стриктно изпълнява мандата си въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Бившият министър на външните работи на Румъния, а сега заместник-генерален секретар на западния военен алианс, вчера бе в Косово, като посещението бе направено само няколко дни след срещата на върха на НАТО в Мадрид, която Джоана смята за много успешна. Той заяви, че ситуацията в Косово е крехка, но стабилна и че НАТО не вижда признаци за възможна ескалация.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лавров за покушението срещу Абе

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че е разбрал за покушението срещу бившия японски премиер Шиндзо Абе на срещата на външните министри на Г-20 и е бил първият от тях, започнал своето изказване с изразяване на съболезнования за случилото се, предаде ТАСС. „Не знам какво стои зад това […]