НАТО приветства предложението на Байдън за удължаване на договора Нов СТАРТ

NetNews

Ръководителят на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) Йенс Столтенберг приветства в петък намерението на президента на САЩ Джо Байдън да удължи договора с Русия за ядрено разоръжаване, известен като Нов СТАРТ.

Ден по-рано от Белия дом заявиха, че новата американска администрация ще поиска удължаване на споразумението с пет години, тъй като настоящият договори трябва да изтече на 5 февруари.

"Не бива да се озоваваме в ситуация, в която нямаме никакви ограничения върху ядрените бойни глави. Съюзниците от НАТО ясно заявиха, че договорът Нов СТАРТ е от голямо значение", каза Столтенберг.

По-рано в петък и Русия приветства намерението на американския президент Джо Байдън, въпреки че прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков добави, че руската страна очаква да види подробности по отношение на американското предложение.

Столтенберг призова Русия да отговори положително на предложението на САЩ за удължаване с пет години на срока на действие на договора.

Не трябва да оставаме без правна рамка за броя на ядрените бойни глави, добави той. Столтенберг отбеляза, че ако не бъде продължен, договорът изтича на 5 февруари.

По неговите думи отсрочката следва да даде време за изготвянето на нов договор, към който да бъдат привлечени и други ядрени сили, например Китай. НАТО подкрепя единодушно действащия договор, заяви Столтенберг.

Той настоя също Русия да спазва международно признатите граници на Грузия и да изтегли военното си присъствие от Абхазия и Южна Осетия.

Генералният секретар отправи този призив на съвместна пресконференция с грузинския президент Саломе Зурабишвили преди днешното заседание на комисията НАТО-Грузия. По неговите думи общата цел на пакта и на Тбилиси е Грузия да се присъедини към алианса. Той отбеляза, че сред обсъжданите на днешното заседание въпроси е сигурността в Черно море.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Излезе първата българска детска "гей" книжка, Джамбазки призова: Пазете децата!

Излезе първата българска книжка за деца, в която част от героите са еднополови двойки. Приказката "Мравин и планетата Гора" е написана от автор с псевдонима "Великан Василева". В книжката се разказва за малка мравка, която потегля на път за нов дом, след като нейният е разрушен. По време на пътешествието […]