НАТО увеличава производството на оръжие за Украйна, каза Столтенберг пред RFE/RL

NetNews

Държавите членки на НАТО увеличават производството на оръжие, за да гарантират, че западният алианс ще може да продължи да подкрепя Украйна в борбата ѝ с руската агресия. Това каза в понеделник генералният секретар Йенс Столтенберг в интервю за Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Разговорът се проведе в централата на НАТО в Брюксел преди срещата на външните министри от страните членки на военния алианс във вторник. На нея се очаква да присъства и българският външен министър Николай Милков.

„Основното предизвикателство (пред НАТО) е, че тази война сега се е превърнала във война на изтощение, което означава, че битката на логистиката е за доставяне на боеприпаси, оръжия, доставки до фронтовата линия“, каза генералният секретар.

По негови думи в началото на войната през 2022 г. страните от НАТО, които искат да помогнат на Киев с оръжейни доставки, „са изчерпвали собствените си запаси“. „Затова сега работим усилено и за увеличаване на производството, за да да гарантираме, че можем да продължим да подкрепяме Украйна, защото това е изключително важно“, добави Столтенберг.

Той каза също, че ще бъде „трагедия за Украйна, ако (руският) президент (Владимир) Путин победи, но това е опасно и за съюзниците от НАТО“. Столтенберг добави, че посланието му към членовете на алианса е: „Трябва да подкрепим Украйна, защото е в наш интерес за сигурността да покажем, че президентът Путин (няма да) спечели в Украйна“.

По отношение на актуалните събития на бойното поле ръководителят на НАТО каза, че „целият свят“ е впечатлен от „качеството, смелостта, решителността“ на украинските сили. „А това, което виждаме, е, че руските войски – там моралът е нисък, оборудването често е лошо, обучението не е много впечатляващо“.

„В много от операциите лидерството наистина не работи… Но това, което липсва на руските войски по отношение на качеството, те се опитват да компенсират по отношение на количеството. Така че те хвърлят хиляди и хиляди войници, много от които са зле оборудвани, зле обучени. Но, разбира се… те също са в състояние да нанесат загуби на украинската страна“.

Столтенберг добави, че е отговорност на страните членки да гарантират, че конфликтът няма да изпадне в дълготрайна безизходица. „Това, което бихме искали да видим, е, разбира се, Украйна да успее да освободи повече земя, да отблъсне войниците на президента Путин и тогава това може да създаде условия за някакъв вид преговори“, каза той. Столтенберг добави, че „Украйна сама трябва да реши кои са приемливите условия за преговори“.

„Това, което се случва през масата за преговори, е неразривно свързано със силата на бойното поле. Така че ако искаме утре да постигнем решение чрез преговори, при което Украйна да надделее като независима суверенна държава, тогава трябва да предоставим военна подкрепа днес“, каза Столтенберг.

Новината идва на фона на съобщения за руски атаки по граждански цели в област Одеса, които са се състояли през нощта в понеделник срещу вторник. Продължават също така тежките сражения в източния град Бахмут, Авдиивка и Марийка.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

КНСБ иска ръст на доходите за всички в бюджетната сфера с 10% от 1 юли

КНСБ иска ръст на доходите за всички в бюджетната сфера с 10% от 1 юли, заяви пред БНТ президентът на синдиката Пламен Димитров. Според него, ако за една или за няколко години не се спазва 3-процента бюджетен дефицит, няма да се наруши дългосрочната фискална перспектива пред страната ни. “За двете […]