НАТО ще засили присъствието си около Швеция

NetNews

НАТО ще засили присъствието си около границите на Швеция, докато се обсъжда нейната евентуална заявка за членство в алианса. Това заяви днес генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред шведската национална телевизия СВТ, предаде Ройтерс.

Швеция и съседната ѝ Финландия са извън западния отбранителен съюз, но след като Русия превзе Крим през 2014 г. и нападна Украйна по-рано тази година, правителствата в Стокхолм и Хелзинки преосмислиха своята политика за сигурност и тяхното бъдещо членство в НАТО става все по-вероятно. По време на процедурата по евентуалното им приемане, която би продължила около година, двете северноевропейски държави искат да получат гаранции за своята сигурност, отбеляза Ройтерс.

„Убеден съм, че ще намерим решение за необходимата за Швеция сигурност през преходния период“, каза Столтенберг. Той увери, че от момента, в който Швеция се кандидатира за член и страните от НАТО се съгласят с това, възниква „силен ангажимент от НАТО да може да гарантира сигурността на Швеция“. По думите му това ще включва засилено военно присъствие на алианса около границите на Швеция и в Балтийско море.

Очаква се по-късно този месец Швеция и Финландия да решат дали да подадат заявка за членство в Организацията на Северноатлантическия договор. Москва предупреди Стохолм и Хелзинки, че ще понесат „сериозни последствия“, ако влязат в НАТО, и че може да разположи в руската Калининградска област хиперзвукови ракети и ядрени оръжия. Анклавът Калининград (бивша Източна Прусия) граничи с Полша и Литва и има излаз към Балтийско море.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зам.-шефът на НС: Коалицията е стабилна

Коалицията „оцеля“ след гласуването на военнотехническа помощ за Украйна. След него обаче съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов обяви, че ДБ „вдига червен флаг“. „Червеният флаг се вее от ден 1, но не от нас, а от опозиция, медии, общество… Със сигурност изказването на г-н Иванов не е към […]