На днешния ден е основан ямболският футболен клуб

NetNews

17 март се смята за рождена дата на ямболския футболен клуб. От 2004 г. тимът носи името ФК „Тунджа – 1915”, като се стъпва на това, че е създаден именно преди 106 години на тази дата към читалище „Съгласие”.

Основан е от едно от най-популярните дружества за културно-масов и спортен характер тук – Юношеско туристическо дружество „Тунджа”. Учредители са ентусиазирани младежи – ученици в смесеното педагогическо училище в града.

След въвличането на България в Първата световна война дейността на дружеството заглъхва. То било възстановено на 03.05.1919г. като ученическо туристическо дружество.

Реално сдружението се занимава предимно с организиране на излети и футболни срещи. Любопитен момент от този ранен период е разказът, че тъй като по това време в града е нямало друга футболна топка, офицерите от 4-ти конен полк влезли в съглашение с дружество „Тунджа” да използват неговата футболна топка, срещу което му давали ездитни коне.

Дружеството станало инициатор и на първите археологически разкопки на Зайчи връх (Таушантепе) край с. Кабиле. Сред инициативите му са и изнасянето на редица пиеси и концерти.

През 1929г. клубът е преименуван на „Слава“. Продължава практиката освен развиването на различни спортни дисциплини, да се организират прояви като коледуване, концерти, благотворителни дейности и др.

Спортен клуб „Слава” събира средства и на 12 юли 1930 година на игрище „Георги Дражев”, в деня на обесването на Георги Дражев, е открит негов паметника в парка.

През 1933г. „Слава” се обединява с футболния клуб „Ботев” и вземат неговото име. През същата година тимът печели трето място в Първенството на България.

В 1935 година клубът „Ботев“ се преименува на „Георги Дражев“ и на следващата година стига отново до трето място в страната.

Ямболският клуб е сред учредителите на Национална футболна дивизия. На 3 март 1937 г. Висшият спортен съвет при Българската национална спортна федерация взема решение за учредяването на Дивизията, като тя обхваща десетте тима, които са се представили най-добре през изтеклия сезон.

В 1939 г. тимът е полуфиналист за Царската купа.

Следват десетилетия с няколко смени на имената – през 1945 г. клубът става „Партизан”, пет години по-късно – „Динамо” и с това име същата година е сред основателите на „Б”-група. През 1956 г. следва нова смяна на името – вече „Николай Лъсков”, с което играе в продължение на 23 години.

В началото на 70-те години ямболският отбор има участия в „А” група, но през сезон 1973/74 се връща в Южна „Б” Републиканска футболна група.

През 1979-та клубът отново приема името „Тунджа”, сменено през 1993 г. на „Ямбол”.

От 2004 г. приема името, с което играе и до днес „Тунджа – 1915”.

Днес отборът играе в Трета югоизточна аматьорска футболна лига. В последния игран мач на 14 март, ямболският тим отстъпи при домакинство с 1:2 пред Карловския „Левски”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бивша гимнастичка, попаднала в списък на елитни проститутки, пали страстите по оскъден бански

Руската гимнастичка Каролина Севастянова отдавна се „пенсионира“ от гимнастиката, но нейната красота продължава да радва мъжката ѝ аудитория. Каролина стана олимпийска шампионка с ансамбъла на Русия от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, когато беше само на 17 години. Тя стана известна и покрай хокеиста Александър Овечкин, с когото […]