На Ивановден в с. Караисен спазиха ритуала по къпане на селската чешма

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Църквата почита Свети Йоан Кръстител. На днешния ден близо 350 хиляди именници в страната празнуват. 

В село Караисен край Павликени беше направена възстановка на традиционния ритуал по къпане на селската чешма за здраве и плодородие.

„Обичаят е най-вече за здраве. Здраве и плодовитост. Специално в нашето село е интерпретиран така, че младоженците от селото се събират на една чешма, къпят ги и им пожелават да имат много деца, да са здрави и да спазват традициите, които са от миналото“, разказа пред Bulgaria ON AIR кметът на селото Стефан Николов. 

„Издирихме материали, архиви, когато е бил пресъздаван този народен обичай в нашето село. Тогава са се откупували баш големците – да не ги мокрят, да не ги къпят, давали са грошове, които са се събирали и после са се използвали за почерпка на Ивановци, на младоженци, на трапезата!“, сподели секретарят на НЧ „Добра надежда 1896“ Галя Личева.   

Вижте повече във видеото. 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Наистина ли Северна Корея изстреля хиперзвукова ракета?

Вчера Северна Корея заяви, че е изпитала хиперзвукова ракета, което е вторият й предполагаем тест на такова оръжие от режима на Ким Чен Ун. Ако твърденията, направени в държавните медии на Северна Корея, са верни и в някакъв момент страната е в състояние да разположи хиперзвуково оръжие, това може да […]