Невиждано от 800 години небесно чудо ще може да бъде наблюдавано утре

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Двете най-големи планети на Слънчевата система са на път да се „сблъскат“ в изключително рядко събитие, нeвиждано от Средновековието. На 21 декември Юпитер и Сатурн ще се бъдат толкова близо, че ще изглеждат като „двойна планета“ – съвпад, който от Земята ще изглежда като ярка светлинна точка, пишат от NOVA.

„От 4 март 1226 г. не е имало по-близко подреждане на тези обекти, видими в нощното небе", обясни пред Forbes Патрик Хартиган, астроном от университета "Райс".

Този феномен е известен като „Коледната звезда“ или „Витлеемска звезда“. Всъщност мнозина смятат, че легендарната звезда от историята на Трите влъхви може да е рядка тройна връзка между Юпитер, Сатурн и Венера.

Според Forbes събитието ще може да се наблюдава навсякъде, където небето е ясно за около час след залез слънце на 21 декември – денят на Зимното слънцестоене. Това явление няма да се повтори до 15 март 2080 г.

Всъщност сближаването е донякъде условно, защото разстоянието между двете планети ще е близо 740 млн. км.

В понеделник, 21 декември, сближаването на планетите ще може да се наблюдава над югозападния хоризонт веднага след залез слънце, ако небето е чисто.

Нашата страна попада в най-добрата зона за наблюдение на рядкото явление.

На 21 декември слънцето в София ще залезе в 16.56 часа, а около половин час след това ще може да се видят двете планети. Със силен бинокъл ще може да се видят и четирите луни на Юпитер – Йо, Европа, Ганимед и Калисто.

Сближаването няма да е видимо през цялата нощ, а само до около 19.17 ч.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Крушарски: Вече няма да пускам никого без пари, подаръци няма да правя

Собственикът на Локо Пд Христо Крушарски коментира ситуацията около защитника Диниш Алмейда. Договорът на португалеца е до края на сезона, но от ЦСКА искат да го вземат още през зимата. "Вече няма да пускам никого без пари. Бруно Акрапович си беше заслужил този жест, но няма да има други. Диниш […]