С какво трябва да се храним при боледуване от COVID-19

NetNews

За лечение на коронавирусна инфекция лекарите използват съвременни медицински методи, включително правилно хранене.

В борбата с опасното заболяване тялото е в стресова ситуация и изпитва остра нужда от жизненоважни компоненти. Поради това на пациентите се предписва терапевтична диета "Таблица номер 11". Прави впечатление, че подобна диета се използва при лечение на пневмония и туберкулоза.

Диета №11 е система за терапевтична храна, предписана за туберкулоза на белите дробове, лимфни възли, стави и кости, също с намалено телесно тегло (след операция, травма и инфекциозни заболявания).

Целта на назначаването на лечебната хранителна система № 11 е да се възстанови енергийното състояние, да се увеличи защитата на организма и да се укрепят регенерационните процеси в засегнатия орган. Менюто на диета № 11 се отличава с високо калорично съдържание.

Диетата предполага увеличаване на дневния прием на калории до три и половина хиляди.

Това е необходимо за повишаване на тонуса и енергията. Вирусологът Андрей Плотников съветва да имате поне пет хранения на ден, както и да ядете повече храни, съдържащи протеини.

Специалистът препоръчва да се увеличи дневният прием на вода, както и да се правят дихателни упражнения за възстановяване на белите дробове. Благодарение на това и правилната диета можете да се излекувате от коронавирус за броени седмици.

Протеините трябва да преобладават, а също така е важно да се приемат допълнителни витамини и минерали.

протеин от 110 до 130 g (60% от тях са животни); мазнини – 100-120 g; въглехидрати – 400-450 g. Калорично съдържание от 3000 до 3400 пункта.

Какво можете да ядете с диета номер 11:

Супи: всяка супа, която ви харесва, е разрешена. – Зърнени храни, особено елда и овесено брашно, макаронени изделия. – Зеленчуци: всички видове пресни зеленчуци. – Месо, риба: различни видове месо, птици и риба, без такива с много мазнини. Също така се допускат: черен дроб, шунка, колбаси, херинга, хайвер, консервирана риба и др. – Яйца. – Плодове: всякакви пресни плодове. – Млечни продукти: целият асортимент е разрешен, препоръчително е да се консумира много извара и сирене. – Сладкиши: мед, сладко, конфитюр. – Тестени продукти: пшеничен и ръжен хляб, всички видове продукти с брашно. – Мазнини: растителни и животински мазнини. – Напитки: всякакви различни напитки, задължително плодови и зеленчукови сокове, а също и бульони.

Какво не можете да ядете с диета номер 11:

– месо , птици и риба наситени на мазнини; – говеждо, свинско, овче месо; – мазни и пикантни сосове; – торти и пасти с много крем.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Велизар Енчев: Ако Вашингтон ни притискаше за Северна Македония, щяхме да отстъпим

"Няма да има резултат от мисията на Владо Бучковски в София, а и той едва ли има такива амбиции, тъй като тази глава за преговори с ЕС за тази година е затворена". Така журналистът, политик и дипломат Велизар Енчев коментира пред БНР посещението на специалния представител на Северна Македония за […]