На 59 години почина слоницата Артайда от зоопарка в София

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
На 59 години почина слоницата Артайда от зоопарка в София

Снимка: Зоопарк София

Индийската слоница Артайда – най-възрастното животно в Софийския зоопарк, е починала. Тя бе на преклонната за слоновете възраст от 58 години, съобщиха от зоопарка. През последните 10 години за нея се полагаха ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете. Специално внимание са обръщаше на състоянието на краката и на зъбите й. А през декември екип от ветеринарни лекари и биолози й направи профилактичен преглед с термоскенер като не бяха констатирани отклонения от нормата за възрастни слонове. Постепенно обаче Артайда загуби апетит и започна да се храни по-малко от обикновено, стана по-трудно подвижна и въпреки старанието на гледачите й, които ежедневно се грижат за нея, тя почина от старост.

Това е голяма загуба за Софийския зоопарк, защото Артайда бе емблематично и много обичано животно. Тя е част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била цирков слон в германски цирк, а след това е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и затова е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк.

Индийските слонове имат средна продължителност на живота си в природата около 45 години, а на затворено живеят по дълго – до около 60-65 год. възраст. Артайда бе емблематично и много обичано от посетителите и гледачите си животно.

Ръководството на Софийския зоопарк води преговори с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за получаването на индийски слонове в близко бъдеще.
 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вашингтон и Москва ще проведат преговори за Украйна на 10 януари

Снимка: БГНЕС, архив Вашингтон и Москва ще проведат преговори за Украйна и по въпросите на сигурността на 10 януари, заяви Белият дом, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. На преговорите се очаква да бъдат обсъдени въпроси, свързани с контрола върху ядрените оръжия. „Съединените щати искат да водят диалог с Русия“, […]