Незаконосъобразно увеличение на данък в Ямбол, съдът отмени Наредба на ОбС

NetNews

Увеличаването на данъка при възмездно придобиване на имущество в Ямбол е незаконосъобразно. Това става ясно от Решение на Ямболския административен съд от 26 април. С него съдът отменя Наредбата за изменение на Наредбата за определяне на размера на местните данъци в община Ямбол, приета от ОбС – Ямбол на 26.11.2020 г. Припомняме, че тогава по предложение на кмета Валентин Ревански съветниците гласуваха данъкът да бъде увеличен от 2.5 на 3 на сто върху оценката на прехвърляното имущество. Това е и максималният праг, до който на общините е позволено да определят този вид налог.

Производството в съда е образувано по протест на прокурор при Районна прокуратура, гр. Ямбол. В него се твърди, че приетото от ОбС – Ямбол изменение противоречи на нормативен акт от по-висока степен, а именно – на чл. 1, ал. 4 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), съдържащ забрана за изменения в приетите от общинския съвет размер и начин на определяне на местните данъци в течение на годината. Административният съд счита, че протестът на прокурора е основателен. Според съдебния състав приетото от Общински съвет – Ямбол изменение на данъка се явява незаконосъобразно като противоречащо на норма от по-висок ранг. Актът подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 14–дневен срок от съобщаването му.

На последното си заседание от 22 април обаче ОбС гласува ново решение, според което увеличението на данъка влиза в сила от 1 януари 2021 г. С това казусът става все по-заплетен. Със сигурност средствата, постъпили до края на миналата година, са събрани в нарушение на закона. Проблемът вече бе разискван на едно от заседанията на местния парламент. Тогава стана ясно, че постъпленията са около 10 хил. лв., надвнесеният данък няма да се връща на платилите го лица, а ще бъде прихващан и то само, ако изрично бъде поискано това. Съществуват основателни съмнения обаче, че увеличението на данъка продължава да е незаконосъобразно. Същевременно той пак се събира в по-големия си размер, което пряко ощетява гражданите и бизнеса при сделки с недвижимо имущество, в случай, че решението на първоинстанционния съд бъде потвърдено.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Радина Кърджилова се завръща на сцената заедно с любимия си

Два месеца след като роди, актрисата Радина Кърджилова се завръща на театралната сцена заедно с любимия си Деян. Звездната двойка планира първото появяване пред публика след раждането на Йоан да е в края на май в постановката "Любовникът", чийто режисьор е самият Деян Донков. Двамата актьори ще играят три представления […]