Не мийте пилешкото под течаща вода

NetNews

Ако преди да сготвите пилето, предпочитате да го изплакнете с вода на чешмата, по-добре спрете да правите това. Такова предупреждение отправят експертите в областта на здравословното хранене от САЩ, пише zdrave.to.

Огромен брой домакини са сигурни, че преди приготвянето на пилешкото на тиган или в тенджера, трябва да се измие обилно с вода и след това да се изсуши. Според експертите обаче, това е много лоша идея. Те съветват никога да не се измива месото. В САЩ и Канада от няколко години върви информационна кампания, в която хората са призовани да се откажат от тази практика, но засега няма особен успех.

Според професор по диететика на Университета на Гуелф Кийт Уорин, проблемът се крие във факта, че тази традиция се предава от поколение на поколение и произхода на този обичай произлиза от древни кулинарни книги.

„Измиването на пилето и всяко друго месо в действителност е абсолютно безсмислено, казва той. – Въпросът е, че всяка бактерия, която може да се намери на повърхността на месото, непременно ще бъде унищожена по време на термичната обработка по време на готвенето.

Но измиването на пилето значително увеличава риска от разпространение на бактерии. Това са аерозолни бактерии, които се отделят във въздуха заедно с водни капчици. Те се разпространяват на различни повърхности в кухнята, върху дрехите и върху кожата на хора на диаметър 50 см от мивката.“, посочва ученият.

Особено опасно е пилето, тъй като се разпространява бактерията, наречена campylobacter. Достатъчно е да влезнат в тялото ви само 500 клетки от тази бактерия (а на пилето им милиарди), и може да ви застигне диария в рамките на една седмица.

Естествено, рискът се увеличава и заради други опасни патогени като Escherichia coli и Salmonella. Имайки предвид колко бактерии могат да живеят на повърхността на суровото месо, измиването му с течаща вода става наистина опасно за здравето

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Тапа на границата с Гърция

В съботния ден огромни опашки на граничен пункт Кулата – Промахон. Хиляди туристи се отправиха към Гърция, голяма част от тях – румънци. Колоната се образува в ранните часове на деня, ситуацията стана критична по обед, съобщава bTV. Зрители сигнализират, че са отбивани да изчакват дълго време на самата магистрала. […]