НЗОК отговори за неизплатените 1000 лева на личните лекари

NetNews

Националната здравноосигурителна каса разпространи становище по повод неизплатените 1000 лева на личните лекари, обещани от правителството.

В него се казва, че всички 28 Регионални здравноосигурителни каси в страната трябва да заявят в отчетите си колко и кои лекари и зъболекари са извършвали дейност в периода от 1 до 30 ноември.

Необходимите средства трябва да бъдат заявени до 9.30 часа на 14 декември.

Към заявените средства трябва да бъдат включени и сумите по методиката за изпълнителите на първичната и извънболнична медицинска помощ и специализираната извънболнична медицинска помощ. За заплащането им съответно за месец ноември и авансово за месец декември министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира, че неизплатените суми от 1000 лева за личните лекари са породени от бюджетна процедура:

"Проблемът не е нежеланието да се случи раздаването на хилядата лева на всички общопрактикуващи лекари. Проблемът е чисто бюджетна процедура. Трябваше да се гласува бюджетът на Националната здравноосигурителна каса и след това Надзорният съвет на Касата да вземе това решение. Говорил съм и с председателя на Надзора, и с представителите на държавната квота. Днес решение ще има".

От Националната здравноосигурителна каса съобщават, че след потвърждаване на средствата от тях регионалните подразделения ще извършат парични преводи по сметките на изпълнителите на медицинска и дентална помощ по сключените им договори със Здравната каса.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гешев похвали прокурорско дарение в туитър

Асоциация на прокурорите и Камара на следователите дариха два апарата за плазмафереза на СБАЛАГ „Майчин дом“ и Националния център по трансфузионна хематология. Новината коментира главният прокурор Иван Гешев в туитър. Ето какво написа обвинител номер 1: "Прекрасна инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите. Трудностите би трябвало да […]