Нидерландската принцеса Амалия може да сключи брак с жена

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Наследницата на нидерландския престол, принцеса Амалия, може да встъпи в еднополов брак и пак да бъде кралица е заявил служебният министър-председател на Нидерландия Марк Рюте, пише BBC.

"Всеки крал или кралица може да се ожени за лице от същия пол и няма нужда да абдикира по тази причина" е бил неговият отговор на поставен в Парламента въпрос. Ситуацията засега е само хипотетична.

Нидерландската престолонаследничка принцеса Амалия навършва 18 години през декември.

Еднополовите бракове са законни в Нидерландия от 2001 г., но винаги се е приемало, че не могат да се прилагат за членове от кралското семейство, тъй като те трябва да осигурят наследник на трона.

Според Рюте всичко е свързано с "теоретични ситуации", но Амалия може да се ожени за жена.

"Следователно кабинетът не смята за необходимо наследник на трона да трябва да абдикира, ако иска да се ожени за партньор от същия пол", обясни той в отговор на писмен въпрос в парламента от собствената си партия.

Като най-голямо дете на крал Уилем-Александър, бъдещето на принцеса Амалия е подложено на проверка, след като една книга през лятото повдигна въпроса какво би могло да се случи, ако тя реши да се ожени за еднополов партньор.

Книгата не спекулира с личния живот на принцесата и няма индикации за сватба. Очаква се Амалия да отиде в университет през следващата година и тя е отказала кралския доход, на който има право, докато е студентка.

Въпреки че кабинетът дава ясно да се разбере, че еднополовите бракове са възможни, не се знае какво би станало с наследството, ако има деца, родени от еднополов кралски брак, например чрез осиновяване или донор.

Нидерландската конституция гласи, че кралят или кралицата могат да бъдат наследени само от "законен потомък".

Премиерът каза, че на този етап това е чисто теоретично, но това ще зависи от парламента, който трябва да даде одобрение за кралски брак. "Нека преминем този мост, ако стигнем до него", каза той за холандската телевизия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо учителите от чужбина нямат шанс в Германия?

Фади Алнаамат-Шеер показва купчина документи. "Бакалавър по английски език и литература, магистър по преподаване на английски, магистър по демография и диплома по педагогика. Всички те са признати от Германската служба за чуждестранно образование", разказва мъжът. Освен това той има петгодишен опит като учител в своята родина Сирия. Но всички тези […]