Нидерландски учени със страшна прогноза за България

NetNews

Учени от Лабораторията за експериментална вирусология към Университета в Амстердам (Нидерландия) направиха много лоша прогноза за COVID-19.

Резултатите от проучването им са публикувани в списанието Nature Medicine.

Учените са изследвали четири други коронавируса през последните 35 години – HCoV-NL63, HCoV-229E, HCoV-OC43 и HCoV-HKU1. Всички тези вируси отдавна циркулират сред хората и причиняват сезонни огнища на остри респираторни вирусни инфекции.

Изследователите са установили, че повторната инфекция със същия подтип на коронавирус се случва доста често и това обикновено се случва около година след това.

Подобен сценарий може да е типичен за всички човешки коронавируси, включително SARS-CoV-2, при който няма данни за дългосрочен имунитет при болните, предполагат авторите на публикацията.

Учените стигнаха до такива заключения въз основа на резултатите от тестването на кръвни проби от десет жители на Амстердам.

Тези хора даряват кръв за анализ от 80-те години на миналия век и го правят редовно, много пъти в годината, независимо дали са здрави или болни. Това е важно, тъй като много коронавирусни инфекции протичат безсимптомно. Общо 517 кръвни проби от участници са анализирани за антитела срещу коронавируси.

Средно за всеки участник изследователите откриват между три и 17 епизода на скокове в нивата на антитела, които се тълкуват като случаи на реинфекция.

В редки случаи интервалът между инфекциите е бил шест месеца, но най-често този интервал е продължил около година, което показва крехкостта на защитния имунитет, пишат учени.

Изследванията показват, че нивата на антитела срещу SARS-CoV-2 започват да намаляват през първите два месеца след инфекцията, особено след най-честата лека до умерена форма на COVID-19. Подобен график за намаляване на нивото на антитела в кръвта е типичен за други коронавируси.

Освен това, както установиха изследователите, минимумът на заразяване с коронавирусни инфекции се случва през трите летни месеца и първия есенен месец – юни, юли, август и септември, а максималният през зимните месеци. Учените предполагат, че в пост-пандемичната ера в страни с умерен климат COVID-19 ще придобие точно такъв сезонен характер.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕС одобри европейския закон "Магнитски"

Съветът на външните министри ЕС прие решение и регламент, с които се създава глобален санкционен режим за правата на човека. За първи път Евросъюзът ще разполага с рамка, която ще му позволи да го насочва срещу отделни лица, образувания и органи, в т.ч. държавни и неправителствени, които са отговорни или […]