Никарагуа напуска незабавно ОАД

NetNews

Правителството на Никарагуа обяви снощи, че напуска незабавно Организацията на американските държави (ОАД), която определи като „дяволски инструмент на злото“, представителството ѝ в Манагуа е затворено, съобщи Франс прес.

През ноември миналата година правителството на Даниел Ортега вече обяви изтеглянето на Никарагуа от ОАД. Според правилата на организацията това би трябвало да влезе в сила след две години, за да има време за подготовка на изтеглянето на страната.

Манагуа обаче реши да ускори оттеглянето си от базираната във Вашингтон организация, съобщи външният министър Денис Монкада. От тази дата Никарагуа прекратява участието си „във всички измамнически механизми на това чудовище“, заяви в писмо водещият никарагуански дипломат. „Ние няма да бъдем представени в нито една от институциите на този дяволски инструмент на злото, наречен ОАД“, добави той, като обяви, че представителството на организацията в страната е затворено.

ОАД напомни, че Манагуа остава пълноправен член на организацията до края на 2023 г. и я подкани да спазва всичките си задължения.

„Днес никарагуанските власти окупираха незаконно офисите на Организацията на американските държави“, се казва в изявление на секретариата на ОАД, който определя това като „нарушение на най-елементарните международни норми“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Какво поиска и какво получи Дмитро Кулеба в Румъния?

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посети миналата седмица България и Румъния, за да потърси подкрепа за страната си, която бе нападната от Русия. В петък (22 април) Кулеба се срещна в Букурещ с премиера Николае Чука и с външния министър Богдан Ауреску. Въпросът за изпращане на оръжия […]