Николай Денков от Вилнюс: Бойната група на НАТО в България ще стане бригада от Алианса

NetNews

България трябва да надгради своите собствени въоръжени сили, заяви днес министър-председателят Николай Денков след края на първия ден на форума на НАТО в Литва.

Това включва допълнително въоръжение, включително 16-те самолета „Ф-16 Блок 70“, двата мултифункционални кораба, които се очаква да влязат в действие, осигуряване на бронирани машини за пехотата, за да бъде покрит целият спектър – въздушно, морско и наземно пространство, каза Денков. Това включва и надграждане на многонационалната бойна група в България. „Ние поемаме ангажимента да я надградим, така че да стане на ниво бригада, което означава допълнителни сили да се осигурят“, заяви той на брифинг за български журналисти.

Денков каза, че решението за трите регионални плана за отбрана, които бяха одобрени от НАТО, и един от тях засяга зоните на Черно и Средиземно море, са важни и че подобни планове не е имало от Студената война насам. „Те именно показват, че рискът да има ескалация трябва да се разглежда сериозно. Но искам ясно да подчертая, че съставянето на тези планове и изграждането на бойните сили всъщност има единствено защитен и сдържащ характер“, допълни премиерът. „Когато има такива сили, всеки агресор би се замислил дали би поискал да рискува в това отношение“, каза още той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Естония: Посланието на НАТО относно Украйна, може да изпрати "грешен сигнал" към Русия

Посланието от НАТО относно присъединяването на Украйна към алианса е „смесено“, съобщава Марко Микелсон, председател на комисията по външни работи на Естония. Той изрази загриженост, че това послание може да изпрати грешен сигнал към Русия, цитиран от Sky News. Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, обаче приветства решението на членовете […]