Нима Турция спечели от войната в Украйна?

NetNews

В Турция цените продължават да растат ежедневно – през последните 12 месеца турската лира загуби почти половината от стойността си, а инфлацията през април достигна 69,97 процента – рекорд за последните 20 години. Ръстът на горивата е двоен, а в резултат от войната в Украйна експертите прогнозират изключително висока инфлация до края на годината.

„Хората са много разтревожени, не могат да се справят“, казва в интервю за ФАЦ турският опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу.

Той изтъква, че икономиката ще е решаваща за изхода на следващите президентски и парламентарни избори. Те трябва да се проведат най-късно през юни следващата година, но са възможни и всеки момент, смята Кълъчдароглу.

Инфлацията расте, но турските фирми отбелязват рекордни печалби

„Ханделсблат“ се спира на парадокса, че макар инфлацията да е огромна, печалбите на турските фирми растат. По цял свят потребителите и предприятията изпитват икономическите последствия на пандемията и на войната срещу Украйна – Турция не прави изключение. Но докато САЩ и редица европейски страни са застрашени от рецесия, турските фирми отбелязват рекордни печалби – като например автомобилният концерн „Форд Отосан“. Неговата нетна печалба е около 180 милиона евро в първото тримесечие на годината – 54 процента повече в сравнение с предходната година. Сходни показатели имат и финансови институции като „Акбанк“, производители на храни като „Тат Гига“ и производители на оръжие като „Аселсан“.

Според икономическия експерт Мехмет Мумджу печалбите на някои от фирмите се обясняват не само с ръста на износа, но и с увеличаването на продажбите в самата Турция. Още един фактор е максималното свиване на фирмените разходи и въвеждането на строга ценова дисциплина.

Според „Ханделсблат“ несъмнена роля играе и паричната политика на правителството на Ердоган, която силно повлиява на икономиката на страната. От 2020 година насам кредитите поевтиняха, покрай което бяха напечатени много нови пари. Така изкуствено бяха стимулирани потреблението и инвестициите, а турската икономика стана една от малкото, които отбелязаха растеж и през 2020-а. Безработицата пък нарасна по-малко от очакваното. Освен това много европейски фирми още в началото на пандемията започнаха да съкращават веригите си на доставки и изместиха производството от Далечния изток към Турция.

Нима Турция спечели от войната?

Докато много от държавите страдат в икономически план заради войната в Украйна, Турция дори донякъде печели. Десетки хиляди хора както от Русия, така и от Украйна сега се изнасят към Босфора – или защото са против политиката на Кремъл, или защото търсят сигурен пристан за яхтите си. Те пристигат с парите си, купуват жилища в Турция, а и въпреки инвазията турските хотели очакват до седем милиона руски туристи през тази година.

Но дори турските фирми да се развиват добре, това не е гаранция, че икономиката е в добро състояние. В Турция има редица проблеми: покрай спада в стойността на лирата вложителите обърнаха парите си в долари и евро, което на свой ред увеличи натиска спрямо лирата.

Правителството в Анкара реагира със строги мерки, които отблъскват много от инвеститорите. Така например приходите от износа на турските фирми, които са получени в чуждестранна валута, трябва да бъдат обърнати в страната в лири – огромно предизвикателство в контекста на неустойчивия курс на лирата.

Мениджър, който от години ръководи турските дела на една средна по големина германска фирма, казва пред „Ханделсблат“: „Ако не бяхме тук толкова отдавна, досега германското ръководството на фирмата да се беше отказало от инвестициите в Турция“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Цената на газа през май ще стане ясна най-рано другата седмица

Колко ще струва газът през този месец ще стане ясно най-рано другата седмица, когато се очаква „Булгаргаз“ да внесе и искането си в енергийния регулатор. Енергийният министър Александър Николов обясни пред БНР причините за забавянето. От компанията трябваше да внесат искането си още вчера, но не спазиха срока, който сами […]