Нинова: Ще има ред и правила за колекторските фирми

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Ще бъдат изработени ред и правила, свързани с колекторските фирми.

След тежките кризи, които настъпиха в България, социална, икономическа, повишаване на цените, енергийна, хората са подложени на психологически и физически натиск за събирания на вземания, целта ни е държавата да защити домакинствата от произвол на колекторските фирми, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Тя е поискала от коалиционните партньори да задействат клауза, която изисква свикване на експертен съвет за създаване на общ законопроект.

„Всяка от партиите в коалицията излъчи представители, днес е нашата първа среща и започваме да работим подготовка на ред и правила, по които да се вземат тези вземания. Да се сложи край на тормоза над хората“, подчерта Нинова.

Тя добави, че в България има регистрирани 17 колекторски фирми, но е крайно неуреден начинът на събиране на вземанията, предаде БГНЕС.

Затова ще предложим да се въведат правила за събиране на тези вземания. Няма уредена процедура за информираност, за да може длъжникът да реагира, има натоварване на вземането с допълнителни суми. Да не се слагат публични обяви пред жилищата на хората, а да се търсят лично те, а не по никое време да идват някакви хора, които не се легитимират кои са, започват да заплашват. На вниманието ни са всички тези проблеми. Има политически воля“, категорична е Нинова.

Увеличението на цените на мобилните услуги е спряно, заяви още Нинова.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Как се пише? Правописният речник става достъпен в интернет

Официалният правописен речник на българския език ще бъде свободно достъпен в интернет в дигитализиран и осъвременен вариант. Той ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правопис, правоговор и граматика. Ще я разработи Българската академия на науките (БАН) по поръчка на Министерството на образованието и […]