Новаков: Пари за България от ЕС ще има, но трябват нови идеи

NetNews

Повечето хора казваха, че това са просто цифри, но че финансиране от ЕС има, вече е ясно. Това заяви в "Денят ON AIR" евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

"Пари за България ще има – около 11 млрд. и половина евро без парите за COVID, парите за развитие на селските райони и парите за енергиен преход. Общо около 15 млрд. евро за следващите 7 години", посочи Новаков.

По думите му около 1,5 млрд. евро ще бъдат отпуснати за подпомагане на малкия и средния бизнес, а големи средства ще бъдат вложени в наука и образование.

"Около 2 млрд. ще има за образование – пари има, сега ни трябват идеи. Можем да изпратим сателит в космоса или да изобретим интернет търсачка, която да се конкурира с тези в САЩ", отбеляза евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Относно кандидатстването по европейски програми Андрей Новаков подчерта, че то вече е по-улеснено.

"Направихме единен одит и когато си предал проекта по електронен път, влизат онлайн и си взимат, каквото трябва без да ангажират конкретния бенефициент", каза той.

И добави, че разходите, които държавата прави, свързани с COVID-19, ще бъдат изплатени със задна дата.

"Ние сме страна, която получава над 4 пъти повече, отколкото влага в ЕС", подчерта Новаков.

Той поясни още, че за селските райони ще има 2 млрд. евро, а за транспортната инфраструктура – 2,9 млрд.

"Еврофондовете повишават ефективността икономиките, това е изпитаната формула, с която може да вдигнем и нашата икономика", коментира още евродепутатът от ГЕРБ.

Относно ваксините той заяви, че всичко се случва в най-кратък срок.

"Избирам да вярвам на лекарите и на учените, ваксината е готова тогава, когато е готова. Щом ще дойде в края на декември, явно това е бил най-краткият срок", каза на финала Андрей Новаков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Акад. Дроздстой Стоянов: Поне 2 г. ще се възстановяваме психически от пандемията

Човекът може да издържи чиста изолация в рамките на 40 дни. Това обясни акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър и бивш национален консултант по психиатрия, в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. По думите му след този период психиката и стереотипите се изменят значимо. Пандемията от COVID-19 увеличава страха и тревогата […]