Нова връзка между Кремъл и двореца на Путин

NetNews

Руската служба на Радио Свободна Европа откри документи, които потвърждават, че добре позната фирма на Кремъл е участвала и в оборудването на комплекса на брега на Черно море, който опозиционерът Алексей Навални нарече “двореца за Путин”, предаде "Свободна Европа".

Фирмата е изпълнявала десетки държавни проекти, сред които инсталирането на комуникациите в Кремъл и разработването и внедряването на системата за електронно гласуване в Русия. Същата компания е довършила оборудването на комплекса близо до селището Прасковейевка, южно от курортния град Геленджик в Краснодарски район. Става дума за същия комплекс, който Навални показа в свое видео разследване в края на януари. Комплексът на брега на Черно море изниква между 2005 и 2010 г. Той е с площ 17 691 квадратни метра и има собствени барове, басейни, казино и дори малък театър. Според разследване на Фонда за борба с корупцията на руския опозиционер Алексей Навални, дворецът е построен за президента на Русия Владимир Путин.

Той отрече някога да е притежавал луксозния имот. "Ни-ко-га!”, каза Путин на среща със студенти на 25 януари, когато в Русия се отбелязва студентският празник. Няколко дни по-късно близкият до Путин олигарх и негов бивш партньор по самбо Аркадий Ротенберг обяви, че "дворецът" е негов.

Коя е фирмата

Акциите на фирмата се търгуват на борсата и затова нейните отчети са публични. Тя се казва “Сатурн” и е част от финансовата група “Система”. В отчета за 2012 г. пише, че за последната година фирмата е изпълнила поръчки в Кремъл, работила е по хотел “Дагомис” и санаториума “Рус” в Сочи – и двете са собственост на президентската администрация. През същата година фирмата е работила в сградата на кметството в Москва и в сградата на правителството, известна като Белия дом. Фирмата е инсталирала защитена комуникационна система за кмета на Москва и защитена ситуационна стая в сградата на правителството, пише в годишния отчет. Фирмата също така е разработила периметър за сигурност около сградата на президентската администрация на Стария площад в Москва, което предизвика недоволство сред живеещите в района.

Представители на “Сатурн” не отговориха на многократните запитвания от Радио Свободна Европа. Отчетът на фирмата показва още, че тя е работила по Пансионат в Прасковейевка, изписан точно така – с главна буква. Проектът за “двореца за Путин” използва същото наименование в редица документи. Показаните планове във видеото на Алексей Навални също носят името Пансионат. Под същото име площадката за хеликоптер в комплекса е включена в правителствения списък със съоръжения от гражданската авиация.

Пансионатът в Прасковейевка

В интервю през 2011 г. за “Комерсант” началникът на кабинета на руския президент Владимир Кожин споменава Пансионата в Прасковейевка и казва, че той се строи с “частни инвестиции”. В същото интервю той казва, че ремонтът на “Дагомис” и “Рус” се извършва с държавни пари, като част от подготовката за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. По това време “Сатурн” работи и по трите проекта, показва отчетът. Според данните, почти цялата дейност на фирмата е свързана с държавни поръчки.

На адреса в Москва, където е регистрирана “Сатурн”, има още една фирма – “МТУ Сатурн”. Според фирмената база данни Kontur.fokus, тази фирма е собственост на “Сатурн” и “РТИ Системи”. Генералният директор на “МТУ Сатурн” Вячеслав Лозински каза пред Радио Свободна Европа, че неговата фирма не е поделение на “Сатурн”, а съществува “паралелно”.

“Никога не сме работили в Прасковейевка”, каза той. Сайтът на “МТУ Сатурн” обаче показва значително припокриване между дейността и клиентите на двете фирми.

“Повечето поръчки изпълняваме за Федералната служба за защита, Федералната служба за сигурност, Министерството на отбраната, отдела за специални програми към президентската администрация, Министерството на вътрешните работи, Министерството на извънредните ситуации и други служби за сигурност”, пише на сайта на “МТУ Сатурн”.

Федералната служба за защита охранява правителствените сгради и висшите държавници, включително и техните резиденции. “МТУ Сатурн” се хвали, че е инсталирала защитената комуникационна система в Кремъл. Годишният отчет на другата фирма – “Сатурн”, също споменава за извършени дейности във всички важни правителствени ведомства по “създаване на телекомуникационни и охранителни системи”. Ако Путин е посещавал комплекса в Прасковейевка, то там е необходимо да има защитени комуникации и охранителни системи от вида, които “Сатурн” и “МТУ Сатурн” традиционно изграждат за правителствените сгради.

Още Немцов говори за Пансионата

През 2007 г. фирма “Сатурн" отбелязва 50-годишнина. В началото тя е част от държавния производствено-изследователски комплекс “Каскад”, който все още съществува и се занимава с радио- и други комуникационни системи. Фирмата създава системите за комуникация и управление за стратегическите ракетни сили на Русия. В края на 80-те години “Сатурн” разработва и внедрява системата за руската държавна лотария. През 2005 г. “Сатурн” и “МТУ Сатурн” са приватизирани от финансовата група “Система”.

Бившият генерален директор на “МТУ Сатурн” до 2018 г. Николай Зайцев казва в интервю през 2007 г., че “наскоро ние започнахме да работим в резиденциите на държавния глава, както в Кремъл, така и на няколко други места”. През 2012 г. бившият вицепремиер и опозиционен политик Борис Немцов (убит пред Кремъл през 2015 г.) публикува доклад с името “Робският живот на галерата”, в който са описани 20 резиденции, които според него са на разположение на Путин. Поне 4 от споменатите от Немцов имоти присъстват в годишния отчет на “Сатурн” за 2012 година. Сред тях е и Пансионатът в Прасковейевка. Повече от осем години по-късно Алексей Навални публикува подробности за този комплекс. Няколко дни по-късно московски съд реши, че той е нарушил стара условна присъда и го изпрати в затвора за 2 години и 8 месеца.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето кога и как ДПС влиза във властта

„Кърджали е по-особен район може би с това, че се намира по-близо до Турция, по-планински район и селцата там са по-малки и отделени и това прави районът да не може да бъде превзет от други партии извън ДПС“. Това каза пред „Преди всички“ по БНР политологът Мехмед Мехмед. „Други крепости […]