Нова Зеландия ще изпрати във Великобритания военни, които да обучават украинци

NetNews

Нова Зеландия заяви днес, че ще изпрати във Великобритания още 66 военнослужещи, за да помогнат за обучението на украински войници, на фона на продължаващото вече девети месец руско нашествие, предаде Ройтерс.

Понастоящем екип от 120 представители на Новозеландските сили за отбрана (НЗСО) обучава украинци на британска територия, но тази мисия приключва. Нова Зеландия обаче ще изпрати нови военни, които ще останат във Великобритания от 30 ноември до юли 2023 г., се казва в изявление на правителството.

„Радвам се, че пехотата на (новозеландските въоръжени сили) може да предложи умения и опит за по-нататъшно обучение. Това разгръщане също така дава възможност на личния състав на НЗСО да натрупа ценен опит“, заяви министърът на отбраната Пени Хенаре.

Правителството на Нова Зеландия каза още, че ще увеличи своя принос в сферата на разузнаването. Четирима представители на новозеландските въоръжени сили ще бъдат изпратени, за да подпомагат логистичен център в Европа, а осем човека ще оказват подкрепа на новозеландските военни, разположени в региона.

Нито един представител на новозеландските въоръжени сили обаче няма да бъде изпратен в Украйна, където Русия провежда от февруари своята т. нар. специална военна операция, отбелязва Ройтерс.

Правителството в Уелингтън съобщи още, че ще дари 1,85 милиона новозеландски долара (1,13 млн. щатски долара) на Световната програма на ООН по прехраната, за да подпомогне решаването на глобалните продоволствени проблеми, и ще предостави аналогична сума на Доверителния фонд на НАТО, предаде БТА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Защо Volkswagen направи модерен електрически стол? (ВИДЕО)

Това всъщност е технологичен самоходен офис стол. Има предпазен колан, LED фарове, клаксон, стерео уредба и дори осветление, както и теглич. В допълнение, столът е оборудван със сензори за паркиране и камера за задно виждане с динамични маркировки… Придвижването из офиса върху него вероятно е истинско удоволствие. Столът може да […]