Нова творба на Банкси се появи върху стена на затвор в Англия

NetNews

Произведение на изкуството, носещо всички отличителни характеристики за творба на британския уличния художник Банкси (Banksy), се появи нс една от стените на затвора в Рединг, графство Бъркшър, съобщи BBC News.

Графитът, който се появява за една нощ върху фасадата на бившето заведение за лишаване от свобода, изглежда е вдъхновен от най-прочутия му обитател – поетът и драматург Оскар Уайлд.

На високата тухлена стена, изградена около двора на затвора е нарисуван затворник (вероятно приличащ на известния писател), който бяга по въже, направено от завързани за краищата чаршафи, а самият той е заклещен в барабана на пишеща машина.

Possible overnight Banksy at Reading prison. pic.twitter.com/2MsQmuGiE9

— Neil Fearn (@producerneil) March 1, 2021

Оскар Уайлд излежава присъда в тази институция между 1895 и 1897 г. и я увековечава в стихотворението „ "Балада за Редингската тъмница“, което отразява бруталността на викторианската наказателна система.

Той е осъден на лишаване орт свобода, след като е разкрита аферата му с лорд Алфред Дъглас.

Банкси все още не е заявил автордството си върху произведението, но експерт смята, че то е именно на уличния артист, който никога не е разкривал самоличността си.

Експертът по творчеството на Банкси и заместник-ректор на Университета по изкуствата в Борнемут, проф. Пол Гоф, определи произведението като "доста завладяващо" и заяви, че по всичко личи, че то е направено от някой, "който знае как да рисува и има много практика в рисуването по стени в тъмнината на нощта".

Затворът в Редингтън е изоставен от 2013 г. и е пуснат за продажба от правителството през 2019 г.

Сделката за продажба на сградата обаче, пропадна миналата година и съветът на Рединг заяви, че се надява да съживи интереса към нея като я превърне в център за изкуства.

Холивудските актьори сър Кенет Брана, Натали Дормър и Джуди Денч са сред звездите, които подкрепят идеята.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кандидат-депутатите на "Демократична България" в Ямбол

Артистът Веселин Калановски е водачът, на който Коалиция „Демократична България – Обединение“ залага в Ямбол. Той е актьор на свободна практика и член на трупата на частния Свободен театър. През 2017 г. Калановски е сред учредителите на „Да, България“ и е водач на кандидат-депутатските листи в Благоевград и Враца. Член […]