„Нове холдинг“: Прокуратурата цели постоянното задържане на Божков

NetNews

Българската прокуратура, която във вторник разпространи писмо от Обединените арабски емирства за това, че Васил Божков е екстрадиран у нас, цели да заблуди българското общество и да окаже натиск върху съда с цел задържането на бизнесмена под постоянен арест. 

Това става ясно от получено от фирмата „Нове холдинг“ право на отговор до Mediapool по повод публикация от вторник за изнесената от прокуратурата информация. 

„Представените от прокуратурата факсимилета, които тя е получила 3 дни след
пристигането на г-н Васил Божков в София, не са доказателство за екстрадиция“,
твърдят от „Нове холдинг“. Според отговора в случая става дума за „фалшива новина“, „лъжи“ и „манипулации“. 

Mediapool публикува целия текст на правото на отговор на „Нове холдинг“, както и линк към публикацията на Васил Божков във Фейсбук профила му, където са изнесени приложимите документи. 

„ПРАВО НА ОТГОВОР“

Фалшива новина е, че г-н Васил Божков е бил екстрадиран, а не се е прибрал доброволно от ОАЕ.

Припомняме, че съдът в ОАЕ се произнесе и отхвърли искането за екстрадиция. Решението от 27.04.2021г. е окончателно и не подлежи на преразглеждане.

Българските власти в лицето на Специализираната прокуроратура изпратиха общо 18 (осемнадесет) искания за екстрадирането на г-н Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, задължителни за екстрадиция.

Поради това най-висшият съд в ОАЕ окончателно се произнесе с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване.

Съдебният акт почива на две основания:

❌ българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното
производство и

❌ обвиненията в престъпленията не са доказани.

Съдът в ОАЕ своевременно уведоми за решението си главната прокуратура в Абу
Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на
обичайния законов ред.

Накрая, но не на последно място, г-н Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства в страната.

Намеренията на Прокуратурата са повече от ясни – да заблудят българското общество и съд, че г-н Божков не се е прибрал по собствено желание в родината си.

Тези лъжи и манипулции са явен натиск върху съда с цел задържането на г-н Божков под постоянен арест.

Прилагаме цялото решение на съда на ОАЕ в оригинал, както и легализиран превод.

Представените от прокуратурата факсимилета, които тя е получила 3 дни след
пристигането на г-н Васил Божков в София, не са доказателство за екстрадиция.

Самият факт, че прокуратурата не знае, че е екстрадиран към момента на прибирането му, е безумен. Тези факсимилета представляват официалната и задължителна кореспонденция на заинтересованите институции по отношение на сваляне
на червената бюлетина от Интерпол и нищо повече. Още при отпътуването си на
летището в Дубай г-н Божков разговаря с представители на Интерпол там, които му
обясниха, че ще очакват потвърждение от българските власти за неговото пристигане в България и съответно сваляне на Червената бюлетина.

Властите в ОАЕ са осигурили „право на убежище“ на Васил Божков. В този случай те от своя страна се нуждаят от нужните писмени уверения, че г-н Божков се прибира обратно в страната, заради която той е поискал от тях защита, по своя воля и на своя отговорност. Това е нормална процедура и доказателство, че той не е екстрадиран, а се е прибрал доброволно.

Това са фактите. Всичко останало са внушения, манипулации, откровени лъжи и лош превод.

Пресцентър
„Нове АД Холдинг“

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Предстои труден разговор в руската столица"

Киев не иска да върне старата сделка за зърно. Това заключение правят турските медии след посещението на външния министър на страната Хакан Фидан в Украйна. На 31 август той пристига в Москва, където ще съгласува основните теми за предстоящите разговори между руския и турския лидер Владимир Путин и Реджеп Тайип […]