Новини от фронта: Украйна май печели битката за Харков

NetNews

Руските военни вероятно са взели решение да се изтеглят напълно от позициите си около град Харков в резултат на украинските контраатаки и ограничената наличност на подкрепления. През последните няколко дни руските части като цяло не са се опитвали да задържат позиции срещу контраатакуващите украински сили, с няколко изключения.

Това се посочва в обзора на Института за изследване на войната.

Докладите на западни официални лица и видеозапис от офицер на Донецката народна република (ДНР) показват, че Москва се е съсредоточила върху провеждането на организирано изтегляне и поставя като приоритет връщането на руснаците по домовете им, преди да позволи на марионетните сили да влязат в Русия, а не се опитва да задържи позициите си край града.

По този начин Украйна изглежда е спечелила битката при Харков. Украинските сили попречиха на руските войски да обкръжат, да не говорим за превземането на Харков, а след това ги прогониха от околностите на града, както направиха с руските сили, опитващи се да превземат Киев.

Украинските сили вероятно ще се опитат да прекъснат поне най-западната от наземните комуникационни линии между Белгород и руските сили, съсредоточени около Изюм. Релефът на изток от настоящите украински позиции също може да е благоприятен за руснаците, които се опитват да защитят своите позиции, тъй като големи водни обекти канализират движението и създават пречки, които украинците ще трябва да пробият.

Руските войски продължиха да полагат усилия за настъпление по цялата линия Изюм-Донецк, но постигнаха малък напредък.

Основните руски усилия продължават да бъдат опитите за обкръжаване на Северодонецк и Лисичанск от север и от юг. Руските войски, атакуващи от Попасна на север, не постигнаха значителен напредък през последните 24 часа. Руските сили, настъпващи от север на юг, не успяха да преминат река Сиверски Донец и понесоха съкрушителни загуби при опитите си. Възможно е руснаците да не разполагат с достатъчно допълнителна свежа бойна мощ, за да компенсират тези загуби и да продължат настъплението в достатъчно голям мащаб, за да завършат обкръжението, въпреки че вероятно ще продължат да се опитват да го направят.

Украинските защитници на Мариупол продължават да се сражават, въпреки че руските сили изглежда са проникнали в съоръжението „Азовстал“.

Руските сили вероятно са обезопасили магистралата близо до западния вход на стоманодобивния завод „Азовстал“, но боевете за съоръжението продължават.

Руската армия в Запорожка област вероятно се опитва да достигне до артилерийски обсег край град Запорожие.

Съобщава се, че украинските сили се опитват да си възвърнат контрола над Змийския остров край румънското крайбрежие или поне да нарушат възможността на Русия да го използва.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

С война най-лесно се прикриват провалите в икономиката

Руският президент Владимир Путин носи пълна отговорност за безсмислената и кървава война против Украйна. Ръководейки се от измислени мотиви за заплахи срещу Русия, държавният глава въвлече два съседни народа във война, в която няма да има победители, ще има само загубили. Решението на президента ще струва на страната ни изолация, […]