Без празнично шествие за 24 май в Ямбол

NetNews

Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Поради тази причина тази година няма да се проведе празнично шествие, съобщиха от Община Ямбол. От кметската управа са призовали с писмо образователните и културни институции да ограничат числеността на представителните си групи до петима души.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Община Ямбол ще почете 24 май с тържество, което ще се проведе на сцена пред сградата на Народно читалище „Съгласие – 1862“. В 9:45 часа ще има изпълнения на празнични мелодии от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“.

Официалната церемония започва в 10:00 часа с изпълнение на „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“, който ще бъде изпълнен от Хорова школа „Проф. Георги Димитров“, Вокален състав „Бижу“ при Народно читалище „Съгласие-1862“, Вокална група „Пятница13“ при Народно читалище „Зора-1945“, Вокална група „Виолина“ при Народно читалище „Пробуда-1909“, Вокално студио „Усмивки“ и Фолклорна група „Зорница“ при Общински детски комплекс и Мъжки църковен хор. Певческите формации ще изпълнят и „Де е България“, по-известна като „Питат ли ме де зората“ от Иван Вазов.

Присъстващите граждани ще получат знаменца и песнопойки с отпечатания оригинален текст на „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“ и кратка история на създаването му. Те също могат да се включат в изпълнението на двете песни.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще произнесе празнично слово, а след това Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий ще отслужи благодарствен молебен. В празничната програма са включени стихотворения в изпълнение на ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Ямбол, както и фрагмент от знаменитото произведение на Черноризец Храбър „За буквите“. Мажоретките на ОУ „Николай Петрини“ ще внесат допълнителна емоция на събитието.

Втората част на празника обхваща церемония по връчване на наградите на община Ямбол по повод 24 май и поздравление към дългогодишните просветни дейци.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гранични полицаи иззеха множество антични монети и предмети (СНИМКИ)

Специализираната операция е била проведена след получен сигнал за незаконна дейност по търсене и съхранение на културно-исторически ценности, съобщиха от МВР. Действията са били осъществени от служители на граничните полицейски управления в Силистра и Генерал Тошево. В рамките на акцията те извършили претърсване на частен имот в село Рогозина, община […]