„Вила Ямбол“ показва уникална лимитирана серия колекционерски вина

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Уникалната лимитирана серия колекционерски вина, наречена Vineyards Selection, ще бъде представена на широката публика в събота, 8 май.

Познавачите и почитателите на Дионисиевата напитка ще могат да опитат високия клас т.нар. „тероарни“ вина на „Вила Ямбол“ по време на изложението Premiere Sommelier Market в „Гранд хотел София“. Червените вина са произведени от три микрорайона Болярово, Тенево и Тополица. За ориентир при избора на конкретните лозови масиви е използван моряшкият маркер върху компаса  „Розата на ветровете“. Именно посоката на ветровете и тяхната интензивност са насочили производителя преди повече от 15 години към почвите и местоположението на точно тези микрорайони.

Бутиковата партида от Болярово е чисто Каберне Совиньон, отлежало 18 месеца. Виното от Тенево е купаж от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, което отлежава 16 месеца, а това от Тополица е Сира – отлежала 12 месеца. Любопитна подробност е, че селектираното грозде от лозовите масиви, се бере ръчно в малки касетки. Първият етап е открита ферментация в малки бъчви от български дъб, следва микровинификация и отлежаване в бъчви от френски дъб. Серията вече има отличия от международното винено състезание в Лос Анджелис, от френския Vinalies Internationales, както и от най-големия винен конкурс  Mondial de Bruxelles. Вината Vineyards Selection са с колекционерска стойност – т.е  с дълъг потенциал на стареене (15-20 години). Всяка бутилка е затворена с най-висок клас тапи от естествен корк на италиански производител, които са за напитки с много дълъг „живот“.

Любопитен факт за Vineyards Selection са етикетите – от избата са решили бутилките да останат с работните им етикети, защото искат да подчертаят автентичния характер на марката – само с информация, ценна за познавачите като брой бутилки, период на отлежаване, киселинност и т.н.

Националното виненото изложение Premiere Sommelier Market се прoвежда за първи път и ще представи над 250 селектирани български вина от 32 производителя, много от които тепърва предстоят да излязат на пазара. През целия ден енолози, собственици и търговци от избите лично ще разкрият тайните и историите на вината си пред любителите и професионалистите.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полицаи събориха и арестуваха стара жена в метрото (ВИДЕО)

Скандално видео как полицаи арестуват възрастна жена взриви социалните мрежи и се споделя от все повече профили. "Некоректни служители на МВР заключват възрастна жена на метростанция Овча купел 2", гласи пояснението към кадрите, но не става ясна причината за ареста. Възрастната дама е съборена на земята и с белезници на […]