Вълна от недоволство заради неокосени тревни площи в Ямбол

NetNews 1

Проблемът с косенето и поддържането на зелените площи и междублоковите пространства е повод за поредна вълна на недоволство сред жителите на Ямбол. „На „Граф Игнатиев“ зад бл. 68 – треви, змии, кърлежи и бълхи. Тревата е по-голяма от кучетата ни”. Този пост на възмутен гражданин в социалните мрежи постави началото на дискусията, която е актуална и към момента. Коментарите изобилстват от примери, както от този жилищен комплекс, така и от други места. Гражданите сигнализират за подобни случаи в кварталите „Възраждане”, „Ген. Заимов”, „Диана”, „Хале” и др. Много от тях споделят мнението, че като цяло тревните площи са занемарени, а градът е потънал в огромни треви и бурени.

Действително на много места в Ямбол тревата е избуяла и стои неокосена, което създава различни неудобства, установи проверка на НетНюз. Затруднена е проходимостта на алеи и пътеки, минаващи покрай или през зелените площи и пространствата между жилищните блокове. В голяма част от случаите не е окосено дори около детски и спортни площадки, детски заведения и обществени сгради.

Косенето и поддържането на зелените площи е ангажимент на Община Ямбол, като дейностите се осъществяват чрез Общинско предприятие „Паркове, зони за отдих и спорт“ или чрез възлагането им като услуга на фирма изпълнител. Според  директора на предприятието Динко Белчев, който също се включи разразилата се дискусия, „Всички квартали са минати по веднъж. Утре се коси Бенковски за 2 път и всички булеварди за 3 път. Парка досега 3 пъти, Боровец 2 пъти Гробищен парк веднъж Не сме спирали, няма и да спрем просто е пролет расте бързо малко търпение” /бел. ред.: цитатът е буквален от коментара на Д. Белчев/.

Бързият растеж на тревата обаче не е прецедент и едва ли може да служи като извинение за несвършената работа. Причината по-скоро би следвало да се търси в лошото планиране и организация на дейността, в отделянето на недостатъчни финансови ресурси, хора и техника и неудачното им управление.

Същевременно се задълбочава проблемът с критичното състоянието на представителните зелени площи и градинки на пешеходната зона по ул. „Г. Раковски” – ул. „Цар Освободител”. Те изобилстват от плевели, коситбата не е на необходимата дължина и периодичност и дори за неспециалистите е видно, че не се поддържат по правилата на озеленяването и градинарството.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “Вълна от недоволство заради неокосени тревни площи в Ямбол

  1. Г-н Белчев в каргона досега не е косено незнам къде сте косили ,но при нас НЕ .Време е да обърните внимание и на хората там.Ще ни нападнат змийте и кърлежите който вече ги има доста!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Росатом“ и EDF ще работят заедно по проекти за зелен водород

„Росатом“ и EDF подписаха споразумение за съвместно популяризиране на проекти в областта на „чистия“ водород в Русия и Европа. В рамките на договора компаниите ще осъществяват инициативи в областта на транспорта и декарбонизацията на промишлеността. EDF и „Росатом“ са се договорили и за развитие на научно-изследователска дейност с разработването на […]