Дигитален планетариум в Ямбол показва повече от 40 000 звезди и прави „екскурзии“ до планетите от Слънчевата система

NetNews

Днес бе официално открит нов, дигитален планетариум в Астрономическата обсерватория с планетариум в Ямбол, която е единствена в Югоизточна България. Планетариумът е на стойност над 140 000 лева и е закупен по спечелен проект „Дигитализация на звездната зала в АОП”, класиран с най-много точки от останалите – 96 от 100 максимални.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Светлана Кънева, директор на АОП, представи пред гостите новата придобивка. „Ние сме много щастливи, че точно петдесет години след поставянето на първия планетариум в Ямбол можем да открием новия съвремененен и модерен цифров планетариум в града. Той ни дава възможност да показваме повече от 40 000 звезди, мъглявини, звездни купове, да правим „екскурзии“ до планетите от Слънчевата система, да показваме какво се е случило преди време, какво ще се случи след време. Хубавото на този планетариум е, че софтуерът му се обновява ежегодно с най-новите научни постижения. За това ние трябва да благодарим първо на Министерство на образованието и науката, че отпуснаха тази година на четири планетариума възможност да се осъвременят. Надяваме се съструдничеството да продължи и ние да използваме най-новите научни постижения.“

 Дигиталният планетариум е интеграция на лазерни технологии и софтуер, които позволяват сферично изображение на различни космически обекти. Новата система използва програмата „Стелариум“, която визуализира небето. Тя позволява да се избере местоположение и време за наблюдение на звездното небе, до каква гранична звездна величина да се наблюдават звездите – човек може да види до 6000. Програмата свързва звездите, показва наименованията, очертанията и картинките на съзвездията.

Старият планетариум, който 50 години е показвал космическите обекти, също е съхранен, функционира и работи.

Обсерваторията притежава повече от 50 филма на астрономическа тематика за деца и възрастни.

Планетариумът е отворен всеки работен ден след предварителна заявка за посещение. През юли ще бъдат организирани летни занимания с групи от по десет ученици, а от септември ще се посещава и от възрастни любители на астрономията.

Източник: Община Ямбол

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

5 признака, че ви предстои женитба

Предложението за брак е вълнуващ и незабравим момент в живота на влюбените двойки. Често дамите се оказват по-нетърпеливи в това отношение, докато мъжете обмислят внимателно всяка своя стъпка, пише Флагман. Определено чакането на "подходящия" момент се оказва изключително изнервящо за жените. Това са 5-те сигурни знака, които издават, че той […]