Дигитален планетариум в Ямбол показва повече от 40 000 звезди и прави „екскурзии“ до планетите от Слънчевата система

NetNews

Днес бе официално открит нов, дигитален планетариум в Астрономическата обсерватория с планетариум в Ямбол, която е единствена в Югоизточна България. Планетариумът е на стойност над 140 000 лева и е закупен по спечелен проект „Дигитализация на звездната зала в АОП”, класиран с най-много точки от останалите – 96 от 100 максимални.

Светлана Кънева, директор на АОП, представи пред гостите новата придобивка. „Ние сме много щастливи, че точно петдесет години след поставянето на първия планетариум в Ямбол можем да открием новия съвремененен и модерен цифров планетариум в града. Той ни дава възможност да показваме повече от 40 000 звезди, мъглявини, звездни купове, да правим „екскурзии“ до планетите от Слънчевата система, да показваме какво се е случило преди време, какво ще се случи след време. Хубавото на този планетариум е, че софтуерът му се обновява ежегодно с най-новите научни постижения. За това ние трябва да благодарим първо на Министерство на образованието и науката, че отпуснаха тази година на четири планетариума възможност да се осъвременят. Надяваме се съструдничеството да продължи и ние да използваме най-новите научни постижения.“

 Дигиталният планетариум е интеграция на лазерни технологии и софтуер, които позволяват сферично изображение на различни космически обекти. Новата система използва програмата „Стелариум“, която визуализира небето. Тя позволява да се избере местоположение и време за наблюдение на звездното небе, до каква гранична звездна величина да се наблюдават звездите – човек може да види до 6000. Програмата свързва звездите, показва наименованията, очертанията и картинките на съзвездията.

Старият планетариум, който 50 години е показвал космическите обекти, също е съхранен, функционира и работи.

Обсерваторията притежава повече от 50 филма на астрономическа тематика за деца и възрастни.

Планетариумът е отворен всеки работен ден след предварителна заявка за посещение. През юли ще бъдат организирани летни занимания с групи от по десет ученици, а от септември ще се посещава и от възрастни любители на астрономията.

Източник: Община Ямбол

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

5 признака, че ви предстои женитба

Предложението за брак е вълнуващ и незабравим момент в живота на влюбените двойки. Често дамите се оказват по-нетърпеливи в това отношение, докато мъжете обмислят внимателно всяка своя стъпка, пише Флагман. Определено чакането на "подходящия" момент се оказва изключително изнервящо за жените. Това са 5-те сигурни знака, които издават, че той […]