Доц. Милю Петров: Няма никакво съмнение, че Индже войвода е роден в с. Попово, Ямболска област

NetNews

„Подчертавах и подчертавам: Стоян-Индже войвода е роден в Папазкьой (Попово село, а от 1934 г. – с. Попово), което днес е в Боляровска община, Ямболска оласт. Баща му Христо е от това село, а майка му Пена (Пенка) е от Сливен (махалата Клуцохор). Така че той е „половин сливенец”. Това казва в своя статия, публикувана във в. „Десант” доц. Милю Петров.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Ученият посочва, че Г. С. Раковски е първият биограф на Индзже войвода, той пръв у нас въвежда образа му в литературата. Попово село е основен топос не само в поемата „Горски пътник”. Раковски цени високо Индже войвода. Той е виждал приемствената връзка с него. Има нещо символично във факта, че когато загива Индже, тогава се ражда Раковски.

Според автора, документът за Енджи Станчо (Индже Стоянчо, Стоян/) от 1801 г. недвусмислено, макар все пак индиректно доказва, че Индже войвода е роден в с. Попово, в Боляровския край, Равна гора. И като кърджалия тук той не участва в бастисванията, а се проявява като благодетел и спасител (Вж. публикацията ми „Исторически сведения за Боляровския край” в кн. „Хайдушкото село” и в „Крайгранична искра” от юли и август 2020 г.). Този документ се потвърждава от редица фолклорни творби.
 
Не случайно в този регион е епицентърът на действията на Индже войвода. Тук са най-вече местностните названия по негово име. От този край са най-вече и четниците, ятаците и съгледвачите, конете, продоволствието. Индже вйвода не е пришълец, а местен, роден, свой човек. 

Цялата статия можете да видите тук.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Христо Николов за ФАКТИ: Ромският въпрос е изключително важен за изграждането на държавата ни

С обявяването на листите на коалиция „Демократична България“ стана ясно, че една забележителна личност от гражданските протести в България – ромският активист Христо Николов, ще бъде кандидат за народен представител. Николов от много години се бори за по-успешна интеграция на ромите в българското общество, но далеч не само за това. […]