Дружеството на писателите в Ямбол е сред водещите в страната

NetNews

На няколко места в своя отчетен доклад на проведеното отчетно-изборно събрание председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов спомена ямболското дружество сред челните във взаимовръзките му със сдружението… Той го нареди наравно с Панагюрище, Първомай, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Варна и други общини за тяхната активност, с които СБП работи най-добре. Ямбол бе споменат на първо място сред общините с най-голям дял за тези големи постижения.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

След няколко поредни отлагания във връзка с изричните заповеди на министъра на здравеопазването  от 31 март и 12 април за забрана на всякакъв вид конгресни и конферентни дейности на закрито, заради пандемията,  и поради загрижеността на ръководството на сдружението да не бъдат членовете му изложени на опасност, в крайна сметка бе взето решение за промяна на отчетно-изборното събрание на СБП от 24 април на 3 юли. Така миналата събота в столицата присъстващите изслушаха отчетния доклад на Боян Ангелов от името на УС на СБП за изминалия 4-годишен период, отчет от председателя на Контролната комисия Атанас Зездинов, както и финансов отчет.

След проведените разисквания по най-актуалните въпроси, се пристъпи към избор на председател на сдружението на СБП, избор на Управителен съвет и избор на Контролната комисия. За членове на Управителен съвет на сдружението бяха предложени 36 кандидатури на автори от страната и 5 кандидатури за членове на Контролната комисия. За председател на Съюза на българските писатели бе предложена кандидатурата само на досегашния председател Боян Ангелов.

Съгласно устава на сдружението бе проведено тайно гласуване, в което бяха пуснати общо 293 легитимни бюлетини, от които Боян Ангелов получи общо 282 гласа от гласувалите. От предложените 36 кандидатури за членове на УС, 7 получиха одобрението по формулата 50+1 от общия сбор. А те са поетът-преводач  Иван Есенски – със 191 гласа, поетът Тенко Тенев (председател на Дружеството на писателите в Ямбол) – със 178 гласа, поетът-белетрист Трендафил Василев – със 173 гласа, литературният критик проф. Ивайло Христов – със 170 гласа, писателят Тео Буковски – със 154 гласа, поетът Георги Ангелов – със 153 гласа, и детският писател Кирил Назъров – със 151 гласа.

За Контролната комисия поетесата-преводач Надя Попова получи 244 гласа, Лидия Николова (публицист)  – 190 гласа, и Пенка Чернева (есеист) – 159 гласа. При следващото общо събрание, което ще се състои най-вероятно през  есента, ще бъдат избрани и останалите 5 члена към УС на СБП, за да се допълни броят им до 12 плюс председателя на СБП. Избраните от Общото събрание председател на СБП, както и членовете на УС и КК са с мандат от 3 юли 2021 година до 3 юли 2025 година.

В общ план проведеното на 3 юли отчетно-изборно събрание  бележи подем от СБП през изминалия отчетен период, част от който са и успехите на Дружеството на писателите в Ямбол. Или както сподели поетът Тенко Тенев, „това е едно национално признание за ямболските творци“.

Председателят на СБП Боян Ангелов поздрави присъстващите и допълни емоционално: „Писателят е ранима личност, ала той притежава и таланта да борави както никой друг със словото, което би могло да бъде животоспасяващо лекарство, но и смъртоносно оръжие. Ето защо призивът за повече търпимост и повече човечност не е загубил и сега своето значение!“

Автор: Илко Капелев

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гръцкото влакче на ужасите

2015 изглежда толкова далечна сега. Чудя се дали някога Гърция ще мине през подобно преживяване, дали някога отново ще стигне до ръба на катастрофа. Гръцката история е пълна със случаи почти на колапс. Курсът на страната от време на време наподобява влакче в увеселителен парк, возещо се нагоре-надолу с шеметна […]