Д-р Димитър Рунков пред Informo: Групата на лекарите в новия парламент ще бъде силна и ще работим в една посока

NetNews

Д-р Димитър Рунков е на 37 години, лекар, съдов хирург. От близо една година е и изпълнителен директор на областната болница в Ямбол – Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“. Кандидат за народен представител за 31 МИР Ямбол. Водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота.

Може да бъде изображение с 1 човек, standing, костюм и текстово съобщение


Д-р Рунков какво Ви накара да влезете като водач на листа на ГЕРБ в Ямбол?

Всеки уважаващ себе си млад човек и професионалист, какъвто и аз смея да определя себе си, носи стремеж към развитие и към по-добро бъдеще. Освен желание обаче е необходимо да има и институционална подкрепа за това. Влязох в листата като представител на гражданската квота. От две години се занимавам по-активно с обществени проблеми. А от близо една година съм директор на областната болница МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол. Преди този период, като лекар не бях съгласен с начина, по който се управляваше областната болница в Ямбол. Не одобрявах лекотата, с която ръководството губеше и оставяше да си тръгват доказани специалисти – лекари и медицински персонал. Не приемах и примирението, с което се прие фактът, че след неуспешно проведена обществена поръчка през 2019г., Ямбол отново няма да има нов болничен корпус… Знаете, в Ямбол е една от последните болници павилионен тип. Така че, като човек, решил да остане да живее и се развива в Ямбол, трябваше или да се примиря и аз, или да се опитам да променя нещата. Приех позицията да съм ангажиран! И така с подкрепата на Министерството на здравеопазването и Правителството за 4 месеца направихме нова обществена поръчка и в момента активно се работи по довършване на новата болница на Ямбол. В тази връзка моята мотивация да се включа в тези избори е свързана с няколко основни неща – като това Ямбол и областта да има в най-скоро време нов болничен комплекс, свързан с нов спешен център. Говоря за болнична база, удобна и модерна за лекари, медицински персонал и пациенти. Другите неща, за които търся и намирам подкрепа в ГЕРБ, са да работим за създаване на хоспис за долекуване на пациенти. И ние като лекари, и близките на болните знаят колко важно е това. И третото, за което работя, е в Ямбол да има, да създадем, Медицински колеж. Ние се сблъскваме с липсата на кадри и това е решението – да ги създаваме.

За какви реформи ще настоявате, ако сте част от следващия парламент?

Смятам, че групата на лекарите, доказани специалисти в новия парламент ще бъде силна и ще работим в една посока. Ние всички сме полагали една и съща клетва. На мен и колегите в НС се пада шансът или рискът да сме в най-тежкия ресор – здравния. На практика, през последната година особено, COVID 19 ни показа, че има нужда от някои корекции в системата на здравеопазване. Но този разговор за системата ще започне, когато овладеем ситуацията с пандемията. Едно от нещата, които се видяха ясно, е неравностойното положение и заплащане в доболничната и болничната помощ. Аз ще се боря за трайно повишаване и диференцирано по-високо заплащане на труда на лекари и медицински персонал в болничните заведения. Хората от болничната помощ, които поеха цялата тежест на пандемията от Ковид 19, трябва да имат достойно заплащане на техния труд нe само при криза. Всички видяхме колко е важно и колко високо специализирана е болничната помощ. Там кадрите трябва да бъдат стимулирани. Това ще мотивира младите хора да изберат да работят в болничното здравеопазване. Друга идея на национално ниво, за която ще работя, е създаване на високоспециализирани и технологично окомплектовани отделни болнични центрове по регионите. Централизацията на здравеопазването е пагубна както за работещите, така и за пациентите. И друга идея, която смятам, че трябва да намери своето адекватно решение, е осигуряването на областните и общински болници с кадри чрез програми за заетост, стипендии и общински жилища.

Според Вас правителството успя ли да овладее пандемията?

Като човек от системата смятам, че мерките на правителството бяха бързи и целяха овладяване на безпрецедентната ситуация. Като ръководител на областна болница, работеща интензивно в условията на пандемия вече над 1 година, смея да кажа, че ние продължихме да функционираме, да работим, благодарение на целевото финансиране на персонала и на допълнителното финансиране на болничната дейност от НЗОК. Знам, че моите колеги – лекари, медицински персонал се справиха и се справят. В действителност те са героите на днешния ден. Но, от друга страна, като минус отчитам периодичното отпускане на противоепидемичните мерки под натиска на общественото негодувание. В крайна сметка говорим за биологична война. И в такава ситуация всяка мярка, макар и непопулярна, е задължителна и оправдана, и има нужда от обществена подкрепа. По отношение на доставките на ваксини и разпространението им за слабост се създадоха неясноти и несигурност сред населението, но там процеса не зависи само от нашата страна, а и от доставките. На никой не му е лесно, държавата и институциите се учим в движение, в една крайно тежка ситуация.

Пандемията открои ли проблемите в здравеопазването?

Определено. На първо място се откри проблемът с неравномерното разпределение на кадровия ресурс. Много болници имаме затруднения, не толкова с легловата база за пациенти с Ковид, а с отговора на въпроса кой ще ги обслужва. Преобладаващата част от персонала са предимно хора от рисковата категория за Ковид 19, но тези хора не са спирали да работят и продължават. Явен стана и проблемът с не добре оборудваните интензивни отделения, които поеха най-тежките случаи на Ковид 19. Този проблем обаче бързо намери решение. И държавата, и дарители се включиха и ситуацията с оборудване на тежките отделения беше овладяна. Временното спиране действието на ЗОП за апаратура облекчи закупуването на апаратура и сроковете за нейното доставяне. Каква е ситуацията с коронавируса в Ямбол? Ситуацията в Ямболската областна болница не е по-различна от тази във всички останали райони. Напълно мобилизиран персонал, доведен до състояние на предела на силите си, но неспиращ да работи. По здравна карта на областно ниво четири болници се включиха в борбата с Ковид. Кардиологичната болница в града, МБАЛ „Йоан Рилски“ Ямбол, МБАЛ „Иван Рилски“ Елхово, но най-голяма част от пациентите с Ковид бяха и са лекувани в държавната болница „Свети Пантелеймон“. Към момента на ден имаме по около 60-70 човека с Ковид. За щастие, като изключим загубата на един колега, персоналът боледуваше и боледува леко. Добре работим с всички институции, участващи в борбата с Ковид и това ни дава увереност, че трябва и ще се справим.

Между лекарското съсловие има противоречие относно лечението и ваксините срещу Корона вируса. Според Вас на какво се дължи то?

Съсловието се раздели още по време на първата пандемична вълна. Доболничното здравеопазване дали от страх, или незнание, прехвърли отговорността за така наречените триажи изцяло на болниците. Заявявам го открито, че максимално адекватно лечение болните от това тежко заболяване получават само от болничните специалисти. Относно процеса на ваксинация, голяма част от медицинското съсловие смята, че 3-6 месеца са недостатъчни за проучване и изготвяне на максимално добра и изчистена ваксина. Но, изхождайки от ситуацията в момента, ние нямаме време да се бавим и трябва да действаме. Никога до сега здравната ни система не е поставяна в такава тежка ситуация. Така че, възможни са различни гледни точки, но трябва да сме градивни и да действаме в името на живота на българските граждани.

Интервю на Айтен Кордова, informo.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Участвам в тези избори не заради политиката, а заради политиките за хората - обръщение на Станчо Ставрев, водач на листата на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" в Ямбол

Уважаеми жители на Област Ямбол, Приятели, Работата ми в местното самоуправление, в образованието, в социалните услуги, в общностната подкрепа и целия спектър на хуманитарните дейности ми дава възможността да формулирам каузи и приоритети, които искрено и истински вярвам, че могат и трябва да бъдат част от новия национален идеал. От […]