Европейска нощ на музеите в Ямбол в съботния 3 юли

NetNews

На 3 юли, събота, в Ямбол Регионалният исторически музей и Етнографската къща в квартал „Каргон“, Художествената галерия „Жорж Папазов“, Културно-информационният център „Безистен“ с интерактивен музей и Музеят на бойната слава ще се включат в Европейската нощ на музеите, която ще продължи от 17:30 часа до 23:30 часа. Обектите ще работят безплатно за посетителите, които желаят да ги разгледат. На площад „Освобождение“ /от южната страна на Безистена/ в 21:30 часа започва излъчване на кратки филми за изложбите на галерията, за Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ и за Безистена.

В залите на Безистена хората ще имат възможността да разгледат интерактивния музей и иконната експозиция от Художествената галерия „Жорж Папазов“, както и гостуващата изложба от кукерски маски и костюми на Регионален исторически музей.

Галерията притежава фонд над 3500 движими културни ценности. „Жорж Папазов” се гордее с творбите на художници от Ямбол – Александър Попгеоргиев, Иван  Славов, Жорж Папазов, Георги Попов – Джон, Георги Атанасов, Стефан Бъчваров и др.

Постоянната експозиция представя изящни и декоративни изкуства. В нея присъстват творби на Владимир Димитров – Майстора, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Вера Недкова, Димитър Казаков, Атанас Яранов, Светлин Русев и др.

Фондът на Регионален исторически музей наброява над 93 000 експоната, част от които с голяма  историческа и научна стойност. Археологическото богатство на Ямболския регион, експонирано в залата на първия етаж, представя образци на материалната и духовна култура на човека още от неолита (VІІ – VІ хил. пр. Хр.). Посетителите ще имат възможността да видят и малка част от находките, открити при проучването на тракийски и античен град Кабиле, намиращ се на 8 километра северозападно от град Ямбол.

В Етнографската къща посетителите ще видят как е изглеждал един ямболски дом на границата на деветнадесетото и двадесетото столетие.

Музеят на бойната слава ще посрещне хората с портала–паметник на 29-ти пехотен Ямболски полк. В обекта те ще имат възможността да разгледат няколко реставрирани танка Panzer IV, щурмови оръдия Sturmgeschutz III и уникалното самоходно противотанково оръдие Jagdpanzer L 48, което е едно от шестте запазени в света, попаднало в българската армия, вероятно като трофей по време на сраженията в Унгария или в Австрия.

В двете експозиционни зали има снимков материал и документи за бойния път на 29-ти пехотен Ямболски полк, 4-ти Конен полк, Трета пионерна дружина, вещи на ямболци, участвали в Балканските войни 1912-1913 г. и двете световни войни, медали и ордени за храброст, огнестрелно и хладно оръжие, което е било на въоръжение в Българската армия.

Източник: Община Ямбол

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

КЕВР утвърди поскъпването на парното и тока от 1 юли

Цените на електрическата енергия за регулирания пазар се увеличават средно с 4,40%, цените на топлинната енергия нарастват средно с 16,23% Основните причини за нарастването са по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии, съобщиха от КЕВР. На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие решения […]