Една ямболлийка в Шумен – поетесата Галена Върбева

NetNews

В Световния ден на книгата ви представяме още една ямболска следа в родната литература – поетесата и писателката Галена Върбева. Тя е родом от Ямбол, но живее и работи в гр. Шумен. Само преди месец става факт поредното признание за творческите ѝ постижения – номинирана е в категория „Литература“ за Наградата на град Шумен.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Галена е завършила Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Нейни стихове са публикувани в периодичния печат и в много електронни издания („Откровения“, „Стихове“, „Българската книга“, „Буквите“, „Nowhere.com“, списание „ Поезия“, в-к „ Уикенд“, „ България днес“ и др.). През 2009 г. публикува криминалния роман „Острие на отмъщението“, а през 2012 г. романът й „ Среднощна сянка“ е сред десетте номинирани за участие в Националния литературен конкурс за криминален роман на издателство „ Бряг“. През 2019 г. е отличена с първа награда в конкурса за есе на името на „ Рада Казалийска“ гр. Ямбол. През 2020 г. бе отличена с трета награда в литературния конкурс за кратък разказ „ Restart“ и с първа награда в Националния конкурс за кратък разказ „ Вино от глухарчета“. Нейни научно-методически статии и разработки са публикувани в списание „Образование“ и онлайн списание „ Родител“, а съвсем наскоро, нейна статия беше публикувана и във в- к „Будилник“ – основна медия на българите в чужбина.

Безумие

Ще спре ли часовникът
безумното бързане?
Ще изгуби ли
бесният пулс на минутите?
Въоръжен с две магически
пръчици, свързани,
а дните- с бързоходни
обувки обути!
Бърза светът
в паралелната истина.
Превърнал секундите
в божий олтар.
Всяка свръхсила
приема за мисия.
Да служи на времето –
неин господар.
И няма да спре
този стон на мълчание.
За частица живот
от безумното бързане.
Напред ще поеме
в хронично желание,
със пропаст от болки
мечтите са свързани.

Галена Върбева

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хилари Дъф в продължението на “Как се запознах с майка ви”

Един от любимите сериали на зрителите – "Как се запознах с майка ви", скоро ще се завърне на екран. Последният сезон от него излезе през 2014 г. и остави феновете му леко разочаровани, пише Variety. По всичко личи, че почитателите на сериала ще имат възможност да оправят впечатлението си, ако […]