Златомира Мострова, ИТН – Ямбол: Има нужда от цялостно реформиране на правоохранителната система

NetNews

Първите закони, с които трябва да започне следващият парламент, са свързани със съдебната власт, има нужда от цялостно реформиране на правоохранителната система”. Това заяви днес в откритата приемна на ПП „Има такъв народ” в Ямбол юристът Златомира Мострова, кандидат-депутат и водач на листата на партията в областта.

Мострова посочи, че ПП „Има такъв народ” предлага изцяло да се премахне квотата на Народното събрание и Прокуратурата в състава на Висшия съдебен съвет. Това ще гарантира реалната независимост на този орган от политически обвързаности и ефективно изпълнение на възложените му от закона функции. Според кандидат-депутатът, внимателно трябва да се прецени мястото на ВСС, дали да остане постоянно действащ, както и дали да се намали срокът на мандата му.

Закриване на Специализираните съдилища и Специализираните прокуратури е задължително, каза още Златомира Мострова. Те са не само излишни, но и вредни, защото се използват като репресивна машина. Според Мострова прокуратурата няма място в съдебната власт. Прокурорът не правораздава, а обвинява и трябва да е равнопоставен на защитата, т.е. на адвоката. Затова по-доброто решение е прокуратурата да излезе от съдебната система. Включването й в изпълнителната власт ще я постави под силен парламентарен контрол с ясно определени отговорности по противодействието на престъпността.

Приемната на открито на ПП „Има такъв народ” е разположена на централния площад в Ямбол. Заедно със Златомира Мострова в дискусии с гражданите участват кандидатите за народни представители Антон Станев и д-р Ивайло Димов.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Четири града без чиста вода, глобите за ВиК - по 500 лв.

Инспектори от РИОСВ – Хасково са издали наказателни постановления от по 500 лв. на ВиК – Хасково за канализационни системи на Симеоновград, Харманли и Любимец за осъществяване на дейност без изградени и приети по установения ред пречиствателни съоръжения, съобщи БТВ. По същата причина е съставен акт и на ВиК – […]