„Изправи се! Мутри вън“- Ямбол и международни наблюдатели разговаряха за честността на изборите

NetNews

Кандидатите за народни представители от „Изправи се! Мутри вън“ се срещнаха с международни наблюдатели от Бюрото за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Разговорът основно беше за проблемите и предизвикателствата в предизборната обстановка, в която се намира България в момента. Астрид Нунез е шведка и заедно с нейния колеги от Германия Матиас Целер са дългосрочни наблюдатели от Мисията за наблюдение на избори. Въпросите, на които искаха да чуят отговори, бяха свързани с прозрачността и доверието на избирателите в целия предизборен процес.

Водачът на листата от „Изправи се“ Станчо Ставрев заостри вниманието върху натиска от общинските администрации, който те оказва върху хората от малките населени места. До нас достигат сигнали и оплаквания, че хората се страхуват свободно да изразят своя вот, тъй като са подложени дори и на заплахи от овластени лица. Това е недопустимо и ние призоваваме да се спрат опитите за влияние и хората да бъдат оставени свободно да преценят за кого ще гласуват!- уточни Ставрев.

Машинното гласуване бе друга тема на срещата. Въпреки че по-възрастните избиратели изпитват колебание да гласуват на машина и за много от тях това ще е за първи път, всички сме на мнение, че машинното гласуване ще спре контролирания вот и ще допринесе за по-голямо доверие в изборите, обобщиха кандидатите за депутати от листата с номер 8.

За международните наблюдатели бе интересно да разберат по какъв начин посланията на „Изправи се“ достигат до хората. Ние залагаме на открита и позитивна кампания. Всичко, което правим като агитация, остава следа след нас – издадохме книга на една възрастна дама от с.Козарево и така сбъднахме нейната мечта- стиховете, които е писала цял живот, да бъдат събрани в стихосбирка. – разказаха кандидатите за народни представители. Книгата ще бъде подарък за всяка една къща от селото.

Решихме да открием предизборната си кампания на велосипеди и да направим велообиколка неслучайно. Заедно с това внесохме предложение до кмета на Ямбол за изграждане на велоалея до местността Ормана, тъй като много наши съграждани изразиха мнение, че би било чудесно, ако до там се стига чрез алтернативен екомаршрут. Поставихме децата на Ямбол като основен акцент в нашите приоритети, като им подарихме изрисувана алея с игри на открито в парка. Започнахме една поредица от срещи „Кафе с кауза“, които събират експерти в дадена сфера, заедно обсъждаме проблеми и набелязваме възможни решения. В хода на предизборната надпревара ще има още много интересни дейности, които предстои да осъществим.

Като заключение Матиас Целер от Германия подчерта, че е впечатлен от креативността и интересните начини на водене на предизборна агитация от „Изправи се“. Пожела успех и повече хора да излязат да упражнят правото си на избор съвсем свободно и без притеснения!

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Равенството между половете на работното място намалява

Последните проучвания показват, че въпреки всички усилия, равенството между половете на работното място не само не напредва, но всъщност, намалява. Пандемията от COVID-19 допълнително усложни ситуацията. Темата бе обсъдена вчера на онлайн събитието “Равни възможности в ерата на ИИ“, подкрепено от IBM. В дискусията се включиха представители на високо равнище […]