ИТН – Ямбол със скандални разкрития за нарушения при поръчката за строителство на Новата болница

NetNews 2

Има редица нарушения в обществената поръчка за строителството на Новата болница и съществува реална опасност тя да не бъде довършена. За това алармираха от ПП „Има такъв народ” в Ямбол. Коментар по темата направиха водачът на листата Златомира Мострова и д-р Ивайло Христов – лекар-хирург, експерт по здравен мениджмънт и управление на лечебни заведения, един от водещите експерти на партията в сфера „Здравеопазване”. Данните бяха изнесени на състоялата се преди ден среща с граждани в Ямбол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„Ние си строим проблем за 34 млн. лв.Този проблем започва още от процедурата по избор на изпълнител, обявяването на обществената поръчка, по неспазени срокове, по несъответствие с документацията, по несъответствия с подадената оферта и впоследствие сключения договор. Това са все неща, които предстои да бъдат проверени”, заяви Златомира Мострова.

„По някакви ПР причини управляващите от ГЕРБ са решили да размразят обекта, но са го направили по най-неграмотния начин”, каза д-р Ивайло Христов. Според него и с просто око се вижда, че документите от по няколко хиляди страници на двете участвали в процедурата фирми, са правени на едно и също място. Още по-странно по думите на хирурга е, че печелившата фирма предлага само с 20 хил. лв. по-ниска цена за обект за над 20 млн. лв. „Очевидно е, че тук се касае за нагласена история и веднага трябваше да бъде стопирана процедурата., което не е направено разбира се”, каза още д-р Христов.

Според представителите на ПП „Има такъв народ”, срокът за изпълнение на строителя е различен в три от документите на обществената поръчка – в договора, в отделните части на техническото предложение и в линейния график за изпълнение на поръчката. По договор срокът за изпълнение на строителството е 12 месеца и тече от февруари 2021г. В  отделни части на Техническото предложение, изготвено от фирмата, е посочен различен срок.  В началото на документа фирмата описва, че планира изпълнението на поръчката да стане за 350 календарни дни и то на три етапа:

Етап 1-180 календарни дни

Етап 2- 120 календарни дни

Етап 3- 120 календарни дни

Сумата от трите етапа прави 420 календарни дни, а не 350. А това е съвсем различно от 12 месеца, както е по договор.

В Техническото предложение по-нататък е записано, че се предвижда изпълнение на сградата да бъде с времетраене в рамките на 400 дни, като в края на документа пише, че срокът за изпълнение на строителството е 12 месеца.

Линеен график за изпълнение на поръчката няма качен на сайта на Агенцията по обществени поръчки , но от протокола на тръжната комисия става ясно, че е наличен и е за срок от 365 дни.

Прави впечатление, че тръжната комисия не е констатирала тези разминавания в сроковете. В протоколите от работата и няма данни за това. Няма данни да е поискала от фирмата обяснение. Няма информация да е разгледала несъответствието и да е определила по безспорен начин срока от 12 месеца за меродавен, посочват от ПП „Има такъв народ”.

От партията декларираха, че веднага след конструирането на новия Парламент и правителство, ще настояват за проверка, която да установи фактите по случая. Изграждането на Новата болница е изключително важно за жителите на областта, недопустимо е довършването на обекта да се застрашава заради партийни интереси, като се нарушава законът, е категоричната позиция на водачът на листата Златомира Мострова.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

2 thoughts on “ИТН – Ямбол със скандални разкрития за нарушения при поръчката за строителство на Новата болница

  1. Сетила се Мара да се побара че и кандидатите от има такъв идиот! тия работи са известни от година! то наготово всеки се реди и те да кажат нещо от немай-къде, Еми така е, като познават Ямбол само на картата!

  2. По голямa глупост не бях чувал ! То бива бива неграмотни хора ама това е смешно .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Родители защитават екипа на болница "Лозенец"

Родители на трансплантирани деца с отворено писмо до президента, за да защитят екипа на болница „Лозенец“ след информациите за нерегламентирани интервенции в лечебното заведение. „Първото, което искаме е да не се разтурва екипа на болница „Лозенец“. Ако има злоупотреби, който ги е извършвал, нека бъде наказан. В продължение на 10 […]